Medicinski fakultet u Rijeci: Upitnik za osobe s oštećenjem kralježnične moždine

Autonomna disrefleksija se javlja u osoba s oštećenjem kralježnične moždine bilo kojeg uzroka, a neprepoznata može dovesti do značajnog oštećenja zdravlja, pa čak i do smrti

 

Kod 10 do 30 posto osoba s oštećenjem kralježnične moždine iznad desetog grudnog kralješka (u razini donjih rebara) javlja se ozbiljan skup simptoma koji je potencijalno opasan po život, a koji se naziva autonomna disrefleksija. Medicinski fakultet u Rijeci poziva osobe s oštećenjem kralježnične moždine da ispune anketu kako bi se dobio uvid o autonomnoj disrefleksiji u  Republici Hrvatskoj.

Medicinski fakultet provodi odobreno znanstveno istraživanja "Autonomna disrefleksija u osoba s oštećenjem kralježnične moždine“.

Autonomna disrefleksija se javlja u osoba s oštećenjem kralježnične moždine bilo kojeg uzroka, a neprepoznata može dovesti do značajnog oštećenja zdravlja, pa čak i do smrti. Namjera je putem online ankete odrediti učestalost i liječenje ovog stanja u Republici Hrvatskoj. Cilj je sagledati postojeću situaciju kako bi se poduzele odgovarajuće mjere, prvenstveno edukacijske, čime bi se poboljšao život osoba koje imaju epizode autonomne disrefleksije te ubrzalo prepoznavanje ovog stanja od strane zdravstvenih radnika. Anketa je potpuno dobrovoljna i anonimna.

Anketa se nalazi na web adresi utiha.hr/ad/index.php/856218?lang=hr.

B. Ravlić