Osijek:Sindikati za radnike koje šikaniraju poslodavci osnivaju fond solidarnosti

Mijat Stanić je pozvao da se slučajem u Bosi pozabavi i DORH, a otpuštena radnica Ivanka Dujmić dodala je kako se nada će pravne institucije odraditi svoj posao

Mijat Stanić

Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu (SZHŠ) – Preporod u srijedu su u Osijeku pokrenuli inicijativu za osnivanje sindikalnog fonda solidarnosti sa šikaniranim radnicima potaknuti posljednjim slučajem Ivanke Dujmić, otpuštene radnice trgovačkog lanca „Boso“ iz Vinkovaca..

 Predsjednik Preporoda Željko Stipić je rekao kako su odlučili pružiti konkretnu financijsku pomoć u iznosu od 10.000 kuna otpuštenoj djelatnici i tako javnosti poručiti kako neće 'prekriženih ruku promatrati ono što radi Boso i slični u Hrvatskoj'

  Dodao je kako će se osnovati Fond koji će radnicima trajno pružati pomoć jer na taj način žele preventivno djelovati.  
 Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić rekao je kako to nije prvi slučaj drakonskog ponašanja prema radnicima podsjetivši na Tončija Drpića s  Brača koji se suprotstavio  Bruni Orešaru  zbog Jadrankamena.

   Istaknuo je  da se već tada rodila ideja među sindikatima o osnutku fonda koji će financijski, pravno i moralno pomagati ljudima kada se nađu na udaru poslodavaca.
 Stanićeva ideja je da se za 'šikanirane' radnike pokuša osigurati trajna plaća dok se ne vrate na posao, a ona ne bi smjela biti manja od one koju je radnik imao. Dodao je kako im nije cilj da u fondu budu samo dva sindikata te najavio kako će obaviti pojedinačne  razgovore sa svim sindikalnim središnjicama kako bi ušli takav fond, a  pozvat će i ostale udruge da im se priključe. Smatra kako sindikati moraju stati uz ljude jer su oni najorganiziranije udruge u Hrvatskoj koje imaju kritičnu masu, svoja sredstva i lak pristup medijima.
 Stanić je pozvao da se slučajem u Bosi pozabavi i DORH, a otpuštena radnica Ivanka Dujmić dodala je kako se nada će pravne institucije odraditi svoj posao.

Hina

 

Povezane vijesti