Nikica Gabrić: Invaliditet Ivice Babića, šefa Hrvatskog liječničkog sindikata, rezultat je grupnog lažiranja

"Tvrdim da se radi o udruženom pothvatu lažiranja medicinske dokumentacije na prvostupanjskoj i drugostupanjskoj razini utvrđivanja invaliditeta, a potom i reviziji", rekao je predsjednik Nacionalnog foruma

Predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić optužuje šefa Hrvatskog liječničkog sindikata i 40 postotnog ratnog vojnog invalida Ivicu Babića da su njegovi dokumenti o invaliditetu rezultat grupnog lažiranja na tri razine, dok Babić koji na ime invalidnine mjesečno prima oko 230 kuna, prijeti Gabriću da će ga tužiti, no ne kaže kada će to učiniti.
"Tvrdim da se radi o udruženom pothvatu lažiranja medicinske dokumentacije na prvostupanjskoj i drugostupanjskoj razini utvrđivanja invaliditeta, a potom i reviziji", rekao je Gabrić danas Hini pojasnivši kako smatra mogućim da liječnik na prvostupanjskoj razini dobronamjerno pogriješi, ali mu je nelogično da se ta pogreška ponavlja na višim razinama.

Babić, uvjeren je Gabrić, ima kolege koji mu iz liječničke solidarnosti i kolegijalnosti svo vrijeme pomažu lagati. "Dosta je da je Babić znao samo jednog od 3 ili 4 člana komisije pa da si 'sredi' stvari", tvrdi Gabrić koji podsjeća da je na tu priču upozoravao još prije 10 godina.

"Dva puta sam to rekao na televiziji, a potom i čelnim ljudima nadležnih institucija koje bi trebale rješavati takve stvari", podsjeća Gabrić no nije želio precizirati o kojim je to čelnicima riječ.

Gabrić, po struci oftamolog, tvrdi da Babićeva očna smetnja nema veze s događajem za koji je dobio invalidninu, kada je 1992. za vrijeme rata navodno pao i ozlijedio oko.

On nije imao dokumentaciju da je tada ozlijedio oko, već da je samo pao i ogrebao lijevu stranu lica, a još mi je čudnije da je tek nakon četiri godine pokrenuo postupak utvrđivanja invalidnosti, kaže Gabrić.

Nakon što je rat završio i 1996. godine počela "navala" skupljanja papira za priznavanje invalidnosti, počeo ih je skupljati i Babić. "On u dokumentaciji tvrdi da ga boli glava i trnu mu prsti, a to je osjetio tek nakon četiri godine", čudi se Gabrić.

Babićevu dokumentaciju, kaže, vidio je krajem 2002., nakon što ga je netko prijavio Ministarstvu branitelja. Tadašnji ministar Ivica Pančić uputio je dokumentaciju ministru zdravstva Andri Vlahušiću, koji je Gabrića pitao koliko je ta prijava osnovana.

"Vidjelo se iz aviona da je Babić lažirao dokumente i to jako loše, no u međuvremenu je SDP izgubio izbore, a došao je HDZ", kaže Gabrić.

On podsjeća da se za gubitak jednog oka dobiva invalidnost od 33 posto. "Babić na jedno oko vidi 25 posto što znači da bi, i kada bi imao pravo na invaliditet, on najviše iznosio 15 posto", upozorava Gabrić.

Prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, za 40 postotnu invalidnost Babić sada mjesečno prima oko 230 kuna, tako da je za proteklih 17 godina ukupno primio više desetaka tisuća kuna.

Ivica Babić ozlojeđen je takvim optužbama i kategorično tvrdi da su one neosnovane, no iako je poručio kako će Gabrića zbog svega tužiti sudu, nije htio reći kada će to učiniti.

"Optužbe su neosnovane, a moj slučaj je prošao dva povjerenstva i reviziju", rekao je Babić Hini potvrdivši da ima 40 postotnu invalidnost, za koju prima mjesečno oko 230 kuna.

Ponosan je, kaže, što je kao dragovoljac sudjelovao u Domovinskom ratu, i to u borbenim postrojbama, a ne u sanitetu.

"Ne dopuštam da me zbog toga prozivaju oni koji u ratu nisu ni bili", istaknuo je Babić dodavši kako je pričom o njegovoj invalidnosti zadnjih dana medijska pozornost namjerno skrenuta s problema u javnom zdravstvu i mogućeg nastavka štrajka liječnika.

Hina

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL