Centar za ženske studije: Znanstveno-književni skup na temu 'Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti'

Mariju Jurić Zagorku na razne se načine može promatrati kao feminističku ikonu. Svojim novinarskim tekstovima i književnim djelima, ali i vrlo konkretnim političkim aktivizmom, Zagorka se zalagala za nacionalnu neovisnost, socijalnu pravdu i jednakost žena

 

Centar za ženske studije u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavljuje Poziv za sudjelovanje na Desetom znanstveno-književnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem na temu Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti, koji će se održati u sklopu desetih po redu Dana Marije Jurić Zagorke 25. i 26. studenog 2016. u Zagrebu, u prostorijama Centra za ženske studije/Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, na Dolcu 8.

Dani Marije Jurić Zagorke dvodnevni je književno-znanstveni skup, od kojih je jedan dan posvećen Zagorki te njezinom životu i radu, a drugi temi Preko granica: Opresija i imperativ solidarnosti.

“Krovna tema kojom se Dani kontinuirano bave jest žensko autorstvo, odnosno istraživanja o percipiranju, vrednovanju i ovjeri stvaralaštva žena u različitim društvenim, povijesnim i kulturnim kontekstima. Mariju Jurić Zagorku na razne se načine može promatrati kao feminističku ikonu. Svojim novinarskim tekstovima i književnim djelima, ali i vrlo konkretnim političkim aktivizmom, Zagorka se zalagala za nacionalnu neovisnost, socijalnu pravdu i jednakost žena. Zagorkine junakinje, kao i likovi iz nižih klasa, u pravilu su prikazane kao majstori(ce) prelazaka granica kao način nadilaženja podređenog društvenog položaja.

Ovogodišnja tema Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti potaknuta je recentnim zbivanjima u Europi, koja pokazuju kako i suvremena politička povijest ima problem s imenovanjem svih onih koji prelaze/prolaze granice: imigranti, izbjeglice, azilanti, ovisno o vizuri gledišta, a Europa, njezina EU administracija i problem rješavanja krize onih koji napuštaju ratna područja, za koja ta Europa snosi i odgovornost. Građani i građanke Europe reagiraju različito, ovisno o vlastitim pozicijama, strahovima i promišljanju europske budućnosti. (Ne)vidljive granice i zidovi s kojima se susrećemo zaslužuju kritiku iz ženske perspektive. Postkolonijalna i feministička teorija ističu Druge kao djelatne i istovremeno nevidljive. Žene se sučeljuju s izazovima koje prelasci predstavljaju u njihovim životima i životima drugih, kao što je o njima razmišljala i Zagorka. Stoga će nas zanimati presijecanja politika identiteta, zajedno s politikama klase, etniciteta, religije, dobi i profesije, a sve u potrazi za novim definicijama pojma i sadržaja solidarnosti koje više ne zadovoljavaju klasične socijalne i političke teorije”, naglašavaju organizatori.

Prihvatit će se izlaganja na hrvatskom i engleskom jeziku.

Sažetak izlaganja, između 150 i 300 riječi, s kraćim životopisom, mole poslati do 15. rujna 2016. na adresu: Centar za ženske studije, Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska, odnosno na e-mail adresu: zagorka@zenstud.hr.

Autori/ce radova plaćaju kotizaciju u iznosu od 150 kn, a ista uključuje sudjelovanje na konferenciji, konferencijske materijale, osvježenje, ručak i potvrdu o sudjelovanju na skupu. Studenti/ce postdiplomskih studija, nezaposleni/e i sudionici/bez izlaganja ne plaćaju kotizaciju.

Programski odbor skupa čine dr. sc. Lada Čale Feldman, dr. sc. Lidija Dujić, dr. sc. Anita Dremel, dr. sc. Maša Grdešić, dr. sc. Renata Jambrešić Kirin, mr. sc. Sandra Prlenda, mr. sc. Rada Borić, mr. sc. Nataša Medved, mr. sc. Ana Pavlić.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti