Centar za ženske studije: Promocija časopisa 'Treća' u Saboru RH

Uredništvo časopisa najavilo je redovito korištenje predvorja Marije Jurić Zagorke u Saboru radi feminističke edukacije političkih zastupnika i zastupnica


 

Centar za ženske studije iz Zagreba, u suradnji s Odborom za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, predstavio časopis 'Treća' ispred novinarske sobe Marije Jurić Zagorke u Hrvatskom saboru.

Promocija je održana uz čitanje ulomaka iz broja posvećenog 20. obljetnici djelovanja Centra za ženske studije te njegovanju suradnje među svim feminističkim generacijama i orijentacijama, čime se želio obilježiti “edukativni, istraživački i aktivistički doprinos ženskom znanju, rodnim odnosima u društvu i ženskom dostojanstvu te upozoriti na žensko pravo na puni potencijal političke participacije u svim upravnim i zakonodavnim tijelima Republike Hrvatske”, kako kažu iz Centra.

“Danas uživamo politička prava, ali i dalje nam nije dostupan pun opseg političkih dužnosti”, parafrazirala je Zagorkinu izjavu s početka 20. stoljeća profesorica Gordana Sobol, diplomirana psihologinja i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, istaknuvši da je mjesto predstavljanja časopisa “Treća” izabrano upravo iz razloga da bi se građanke i građane podsjetilo na početke feminizma u Hrvatskoj te na Zagorkin doprinos borbi za ženska prava.

U sadašnjem sazivu Sabora svega je 20 posto žena, a dio njih pojavio se i na promociji časopisa, podijelivši s prisutnima zastupničko iskustvo ovim riječima: „Kak' i doma, tak' i u Saboru: za sve se moraš sama boriti, nikakva ravnopravnost se ne podrazumijeva“.

Nataša Govedić, glavna urednica časopisa “Treća”, pozvala je na suradnju i akademskih i građanskih i političkih i obiteljskih borkinja za ženska prava.

Nataša Medved iz Centra za ženske studije upozorila je na sve veće zatvaranje političkog centra prema i ljudskim i ženskim pravima te podijelila zastupnicama primjerke časopisa “Treća”.

Na aktivističkom su se predstavljanju okupile suradnice časopisa iz Zagreba i Rijeke, kao i predstavnice vladinih i nevladinih organizacija.

Izvedbenom promocijom pozvalo se na podršku u zajedničkoj borbi za jačanje ženskih glasova unutar saborskog zborišta.

Uredništvo časopisa najavilo je redovito korištenje predvorja Marije Jurić Zagorke u Saboru radi feminističke edukacije političkih zastupnika i zastupnica Republike Hrvatske.

“Ponosne smo na nasljeđe Marije Jurić Zagorke, jedne od prvih feministkinja ovih prostora, zbog čega je i promocija časopisa organizirana u Hrvatskom saboru, ispred Zagorkine novinarske sobe, kao posveta zaštitnici i borkinji za žensko pravo na javnu riječ, dakako i književnici i istraživačkoj novinarki”, poručuju iz Centra za ženske studije.

Klaudija Klanjčić