OSIce: Nove snage u Savezu udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju

Predsjednik Saveza Držislav Šušak rekao je da su OSIce, među ostalim, nastale i zbog nezadovoljstva radom trenutno raspoloživih saveza udruga koji bi se trebali skrbiti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju

 

Nakon što je u rujnu prošle godine u Maloj Gorici osnovan Hrvatski savez udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji OSIce, proteklog vikenda udruge- osnivači okupile su se u Petrinji u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije kako bi održali izvještajnu Skupštinu Saveza.
Predsjednik Saveza Držislav Šušak podsjetio je kako je odluka o osnivanju saveza došla kao posljedica dugogodišnjeg nezadovoljstva (ne)djelovanjem države i općom sustavnom, zakonodavnom i društvenom nebrigom za ovu marginaliziranu kategoriju društva, ali i kao posljedica jednako toliko dugog i jakog nezadovoljstva radom trenutno raspoloživih saveza udruga koji bi se trebali skrbiti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Izvijestio je kako je prva izabrana direktorica Saveza Vesela Bakotić iz obiteljskih razloga dala ostavku na funkciju, što je i razlog sazivanju ove Skupštine.

Istog dana prije Skupštine sastali su se Upravni i Nadzorni odbor, a izboru direktorice prethodile su i promjene u članstvu Upravnog odbora Saveza OSIce. Tako je umjesto Samire Spoja, predsjednice Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u Upravni odbor Saveza OSIce imenovana Dijana Smajo članica Upravnog odbora UOSI SMŽ,a umjesto Renate Žukine u Upravni odbor Saveza imenovana je Aleksandra Milković, izvršna direktorica UOSI SMŽ.
Predstavnici šest udruga-osnivača Saveza u Skupštini i Upravnom odboru Saveza jednoglasno su prihvatili prijedlog predsjednika Držislava Šuška da se za novu izvršnu direktoricu Saveza OSIce imenuje RenataŽukina iz Udruge Korak dalje Daruvar, koja je također jedna od osnivača Saveza.

Renata Žukina zahvalila se na povjerenju i naznačila kako je izglasavanje izvršnog direktora samo jedan u nizu formalnih uvjeta koje moramo zakonski zadovoljiti, a koji ne dovodi do nikakvih velikih promjena u samom radu Saveza pošto nastavljamo dalje istim koracima ka ostvarenju zajedničkog cilja koji smo si postavili na samom početku osnivanja istoga.
"Naime, djelovanje Saveza usmjereno je ka podizanju kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom kroz aktivno djelovanje svih članova Saveza zajedno“, istaknula je Renata Žukina, i naznačila kako će Savez i dalje aktivno zagovarati i sudjelovati u izradi, planiranju i provedbi konačnog uspostavljanja decentraliziranog te količinski i paletom usluga dostatnog modela sustava skrbi za osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, aktivno će zagovarati i sudjelovati u izmjeni zakonskih regulativa odnosno pravilnika i uredbi koje se nastavljaju na iste, zagovarat će transparentnost i racionalizacije u sustavu organizacija civilnog društva, raditi na stalnom osvještavanju svih razina upravljanja državom, političara, državnih i javnih službenika te društva o važnosti prihvaćanja i načinima postupanja prema našoj populaciji, odnosno stalan rad na osvještavanju društva u cjelini o važnosti prestanka svih oblika diskriminacije, marginalizacije i segregacije naših članova.
Na Skupštini je u članstvo Saveza primljena Udruga KAS iz Siska, dok je namjeru učlanjenja do slijedeće Skupštine Saveza iskazala i Udruga DIRA iz Rijeke.
Predsjednik Saveza pozvao jei druge Udruge koje prepoznaju rad Saveza OSIce da se učlane, a mogu se javiti na mail saveza hsu.osice@gmail.com.

Obzirom da je i na državnom vrhu došlo do smjene vlasti jedna od narednih prvih zadaća Saveza OSIce bit će novim resornim ministrima koji skrbe o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju ukazati na problematiku, uz istovremeno pružanje preporuka kako iste probleme i riješiti.

Poslije Skupštine druženje je nastavljeno u taborištu u izletištu Tišnić gdje je nastala i zajednička fotografija kao potpora akciji 'Zagrli za rijetke bolesti'.

Aleksandra Milković

 

Povezane vijesti