URIHO: Gosti iz Zadra u svojoj sredini žele primijeniti naša iskustva zapošljavanja osoba s invaliditetom

"Treba pohvaliti kako u tržišnom načinu poslovanja uspijevate u nečemu što danas u Hrvatskoj teško možete i vidjeti, a to je proizvodnja", poručila je Urihovcima Marina Dujmović Vuković, pročelnica Zadarske županije

URIHO Kajzerica (9).JPG URIHO Kajzerica (8).JPG URIHO Kajzerica (7).JPG URIHO Kajzerica (6).JPG URIHO Kajzerica (5).JPG URIHO Kajzerica (4).JPG URIHO Kajzerica (3).JPG URIHO Kajzerica (2).JPG URIHO Kajzerica (1).JPG URIHO Kajzerica (20).JPG URIHO Kajzerica (19).JPG URIHO Kajzerica (18).JPG URIHO Kajzerica (17).JPG URIHO Kajzerica (16).JPG URIHO Kajzerica (15).JPG URIHO Kajzerica (14).JPG URIHO Kajzerica (13).JPG URIHO Kajzerica (12).JPG URIHO Kajzerica (11).JPG

 

U utorak 23. veljače u stručni posjet ustanovi URIHO na Kajzerici došla je Marina Dujmović Vuković, pročelnica Zadarske županije sa suradnicima. Prijemu gostiju prisustovala je i zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelić. Ispred Uriha domaćini gostiju iz Zadarske županije bili su Ljubica Lukačić, pomoćnica ravnatelja kojoj su se pridružili i Dubravko Ivanković, rukovoditelj Službe komercijale, Petra Ptičar, rukovoditeljica Službe za financije i računovodstvo, Roman Živković v.d. rukovoditelj Pravnih, kadrovskih i općih poslova, Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju i drugi.

Na radnom sastanku jedna od tema bila je i profesionalna rehabilitacija osoba s invaliditetom, pouzdani put njihove lakše integracije u radnu zajednicu.

"Ovo što smo danas vidjeli u Urihovim proizvodnim pogonima ugodno me iznenadilo", rekla je Marina Dujmović Vuković. "Treba pohvaliti kako u tržišnom načinu poslovanja uspijevate u nečemu što danas u Hrvatskoj teško možete i vidjeti, a to je proizvodnja. Danas smo vidjeli proizvodnju koju ste vi uspeli održati, skrbite o ljudima koji su postali radno sposobni, mogu osiguravati svoju egzistenciju kroz rad u Urihu. Nisu na socijalnoj skrbi, što je za život iznimno važno. Zato smo i došli ovdje kod vas jer vaše iskustvo u zapošljavanju i rehabilitaciji osoba s invaliditetom želimo i mi primijeniti. Najprije moramo vidjeti kakve su naše mogućnosti, te zakonski okvir i kakav to ima ekonomski utjecaj na proračunska sredstva."

Ante Vukašina, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije, također je impresioniran onim što je vidio u Urihovim proizvodnim pogonima.

"Nažalost, proizvodnih tvrtki je sve manje u Zadru i raduje me da je ovdje u ustanovi URIHO, s obzirom da većinu zaposlenika čine osobe s invaliditetom, produktivnost na tako visokoj razini. Ovo je jedna lijepa priča. Po našim podacima od 31. prosinca, mi u Zadru imamo 144 osobe s invaliditetom. Motiv našeg dolaska bio je da vidimo što se ovdje radi, možemo li nešto od ovoga primijeniti i kod nas, može li nam Uriho dati neku potporu, logističku ili savjetodavnu. S druge strane, mi smo turistička regija pa bi možda neki Urihovi proizvodi mogli lakše proći uz našu podršku", rekao je Ante Vukašina.

Andrija Marcelić, pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije, kaže kako je ugodno iznenađen činjenicom da najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom, dakle Uriho, funkcionira bez problema koji bi se možda mogli očekivati i u nekim većim tvrtkama.

"Mi, nažalost, imamo mali broj zaposlenih osoba s invaliditetom u našoj županiji i sada razmišljamo o tome kao jednom novom izazovu. Moramo vidjet strukturu naših osoba s invaliditetom s obzirom na dob i obrazovanje te se malo detaljnije tome posvetiti. Prvo što mi pada na pamet je turizam, gdje bi naše osobe s invaliditetom mogle biti socijalno uključenije u društvene procese“, zaključio je Andrija Marcelić.

Domagoj Glažar

 

Povezane vijesti