ODLAZAK LEGENDE U dubokoj starosti preminuo čovjek kojemu je prvi put u povijesti dijagnosticiran autizam

Bila nam je čast svjedočiti kako se njegova iznimna osobnost razvija tijekom godina. Uistinu smo blagoslovljeni što smo bili mali dio njegove priče kao o prvom djetetu autizma, priopćila je banka kojoj je Donald Triplett posvetio cijeli svoj radni vijek

Donal Triplett

 

Njegov je život bio vrijedan dubokog poštovanja, a iza sebe je ostavio nasljeđe i za generacije koje tek dolaze. Bio je marljiv, skroman i aktivan sve do duboke starosti.

Donald Gray Triplett preminuo je u 89. godini, a u povijest je ušao kao prva osoba kojoj su dijagnosticirani simptomi autizma. Godine 1938. prvi ga je pregledao dr. Leo Kanner, dječji psihijatar, a potom je zahvaljujući radu s Triplettom razvio ideju da je autizam povezan s nedostatkom roditeljske topline. Kasnije će to stručnjaci za autizam nazvati 'teorijom majke hladnjaka'. Tijekom Drugog svjetskog rata dr. Tanner svoja je otkrića objavio u knjizi 'Autistični poremećaji afektivnog kontakta' koja se i danas smatra obaveznom literaturom za sve one koji žele steći barem površan uvid u misterij autizma.

Autizam ili poremećaj iz spektra autizma, tek da podsjetimo, uključuje skupinu neurorazvojnih poremećaja koji uzrokuju oslabljene komunikacijske i socijalne vještine. Poremećaj općenito počinje oko treće godine u djetinjstvu i traje cijeli život, ali rana intervencija igra ključnu ulogu u liječenju i napretku autističnih osoba. Ne postoji konačan medicinski test za dijagnosticiranje autizma. Umjesto toga, poremećaj se dijagnosticira promatranjem djetetovog razvoja.

Triplett je daleke 1958. počeo raditi u maloj gradskoj banci Mississippija gdje je ostao zapamćen kao 'postojanac'. U Bank of Forest, naime, proveo je cijeli radni vijek, punih 65 godina!

- Svaki zaposlenik, od trenutka kada je Donald prošao kroz naša vrata, ima drage priče i uspomene na njega koje ćemo brižno čuvati - navela je banka iz Mississippija u priopćenju.

- Bila nam je čast svjedočiti kako se njegova iznimna osobnost razvija tijekom godina. Uistinu smo blagoslovljeni što smo bili mali dio njegove priče kao o prvom djetetu autizma.

Uz nebrojene stručne članke i studije objavljene u prestižnim znanstvenim časopisima te u srednjestrujaškim medijima, Tripplet je bio glavni lik i u dokumentarnim filmovima.

Knjiga 'In a Different Key: The Story of Autism' (U drugom ključu: Priča o autizmu), koju su napisali John Donvan i Caren Zucker, bila je bestseler New York Timesa i finalist za Pulitzerovu nagradu 2017. godine.

Napustio nas je uistinu veliki čovjek, onako kao što je i živio - nenametljivo i tiho, okružen članovima obitelji.


Mladen Kristić