Umorni ste i bezvoljni? Probajte nordijsko hodanje

Za samostalno nordijsko hodanje slijepih i slabovidnih potrebna je staza s određenom podlogom i primjereno uočljivim rubnjakom iza kojeg je duž cijele staze neka podloga različita od podloge staza za hodanje

Kretanje je čovjekova biološka potreba. Nekretanje(akineza) i nedostatak tjelesne aktivnosti uzročnici su mnogobrojnih krvožilnih, respiratornih i bolesti lokomotornog sustava.
Nordijsko hodanje jedna je od najučinkovitijih, najcjelovitijih, najsigurnijih i najdostupnijih tjelesnih aktivnosti. U današnjem obliku Nordijsko hodanje počelo se razvijati 1996. godine u Finskoj, za izvanrednu tjelesnu aktivnost koja pogoduje unapređenju zdravlja pročulo se brzo i izvan granica zemlje.

Mislite na srce - hodajte nordijski

Za vrijeme nordijskog hodanja srčani otkucaji su viši za 5-7 otkucaja u minuti. Kod običnog hodanja puls iznosi 130 otkucaja u minuti, kodBivša premijerka Jadranka Kosor nordijsko je hodanje probala u štiklama nordijskog 147 u minuti. Pravilnom tehnikom nordijskog hodanja ili u snježnim uvjetima skijaškog trčanja postiže se najbolji zdrastveni učinak. Znanstvenici s Cooperova instituta zaključili su kako se kod korištenja štapova za nordijsko hodanje potrošnja energije povećava u prosjeku za 20% - 46%  u usporedbi s običnim hodanjem. Ovaj način vježbanja uključuje 90 posto mišića vašeg tijela, pri čemu ćete se osjećati bolje, biti zdraviji, vedriji, produktivniji i uspješniji na svim područjima svoga života.

- nordijsko hodanje smanjuje napetost u mišićima i bol u predjelu vrata i ramena
- povećava se lateralna pokretljivost vrata i kralježnice
- ne oštećuje koljena i zglobove, smanjuje opterećenje koljena kod pretilih osoba (ključna je pravilna tehnika za rasterećenje zglobova)
- sagorijeva oko 400kcal/h (kod klasičnog hodanja sagorijeva se 280 kcal/h)
- štapovi pružaju osjećaj sigurnosti na skliskim površinama
- umanjuje ljutnju, umor, razdražljivost - već nakon 20-tak minuta hodanja potiče lučenje   serotonina (hormon dobrog raspoloženja i osjećaja ugode, sreće)
- medicinska istraživanja pokazuju da nordijsko hodanje povećava mišićnu masu, ublažava migrenu, reumatizam, artroze, sprječava nastanak osteoporoze i smanjuje rizik nastanka dijabetesa
- jača imunitet ( boravak na svježem zraku i tjelovježba umjerenog intenziteta jačaju obrambene snage organizma)
- idealna aktivnost za skidanje viška kilograma (hodanjem sa štapovima možemo sagoriti do 40% više kalorija nego pri hodanju istom brzinom bez štapova)
- lako se uči u svakoj životnoj dobi
- nordijsko hodanje može se provoditi u svako doba godine, svim vremenskim uvjetima u parkovima, na asfaltu, sami ili u društvu

Budite u trendu

Slijepi se kreću i orijentiraju uz pomoć bijelog štapa, kod nordijskog hodanja hodači se kreću uz pomoć dva štapa za odguravanje. Za samostalno nordijsko hodanje slijepih i slabovidnih potrebna je staza s određenom podlogom i primjereno uočljivim rubnjakom iza kojeg je duž cijele staze neka podloga različita od podloge staza za hodanje. Ako je slijepa ili slabovidna osoba sama na stazi potrebni su dodatni orijentiri(zvučni ili u podlozi staze). Dobra je pošljunčana staza koja prilikom hodanja daje dobru zvučnu informaciju o podlozi, istovremeno se čuje postoji li u blizini drugi hodač. Kada ne postoje uvjeti za hodanje u prirodi (prilagođena staza ili pratnja), hodati se može i po gradskim ulicama.

Nordijsko hodanje nije svako hodanje sa štapovima, krivi štapovi mogu učiniti više štete nego koristi. Formula za izračunavanje visine štapa: Vaša visina x 0,7 = odgovarajuća visina štapa, lakat i podlaktica zajedno sa štapom čine 90 stupnjeva.
Kao i pri izboru dugog bijelog štapa, svatko bira cijenom, izvedbom i kvalitetom sebi prihvatljive štapove. Bitno je razlikovati planinske štapove od štapova za nordijsko hodanje. Na kraju planinskog štapa je šiljak ili ravna gumena kapica za bolji oslonac, dok kod štapova za nordijsko hodanje šiljak i gumena kapica na kraju štapa savijeni su unatrag zbog odgurivanja. Štapovi za nordijsko hodanje postoje u dvije varijante: teleskopski (dužina se može podesiti, preporučaju se kada više osoba različite visine koristi iste štapove) i fiksni (stabilniji i trajniji). Različiti materijali od kojih su nordijski štapovi izrađeni uvjetuju težinu, elastičnost i cijenu štapa, kao i kod dugog bijelog štapa. Ergonomski dizajnirane ručke i narukvice koje sprječavaju ispadanje štapova iz ruke tijekom odguravanja, omogućuju lakše i ugodnije hodanje. Kod hodanje po mekom terenu (zemlji, pijesku, travi i snijegu) na kraju štapa nalazi se šiljasti zaobljeni metalni završetak, dok se za asfalt nataknu gumene capice.

Nordijsko hodanje u zadnjih nekoliko godina najveći je sportsko rekreacioni trend u Europi sa šest milijuna ljudi koji aktivno prakticiraju ovaj sport.

In-Portal

Foto PIXSELL