Život bez barijera: Radikalno promicanje prava studenata i mladih s invaliditetom

"Cilj ovog projekta je promicanje uključenosti osoba s invaliditetom u društvo, s posebnim naglaskom na mlade i studente, ali i informiranje i senzibiliziranje javnosti o životu osoba s invaliditetom te apeliranje na javnost o važnosti volontiranja i pomaganja u zajednici", kaže Ivan Bogdanović


 

Splitski Pravni fakultet, udruga 'Studenti za studente Split' i Studentski zbor Sveučilišta u Splitu organizatori su projekta 'Život bez barijera!', a povod za njegovo pokretanje je Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca i Međunarodni dan volontera 5. prosinca 2014. godine. U organizacijskom odbor su prof. dr. sc.Željko Radić, dekan Pravnog fakulteta u Splitu, doc. dr. sc. Marija Boban, povjerenica za studente s invaliditetom Pravnog fakulteta u Splitu, Tea Barač, studentica Pravnog fakulteta u Splitu i predsjednica Udruge S4S, Marina Crnjac, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu i Ivan Bogdanović, dobitnik Rektorove nagrade za posebna postignuća.

"Ta se obilježavanja najčešće svedu na nekakve akcije gdje mi nastojimo govoriti o sebi, ili drugi govore o nama bez nas ili paralelno s nama, ali koliko tu ima uspjeha? Kratkoročno da, ali dugoročno? Jesmo li spremni za radikalnije akcije, za akcije koje neće iziskivati velike materijalne troškove ali koje će u javnosti imati velikog odjeka. Cilj ovog projekta je promicanje uključenosti osoba s invaliditetom u društvo, s posebnim naglaskom na mlade i studente, ali i informiranje i senzibiliziranje javnosti o životu osoba s invaliditetom te apeliranje na javnost o važnosti volontiranja i pomaganja u zajednici", kaže Ivan Bogdanović.

Projekt 'Život bez barijera!' uključuje pet akcija koje će se održati kroz deset dana odnosno od 3. do 13. prosinca, i to sljedećim redom:

Akcija 'Brišimo knjige zajedno' održat će se u sveučilišnoj knjižnici u Splitu (galerija), 3. prosinca u 10 sati. Podcrtana knjiga ne može se prilagoditi slijepim osobama, a ovim putem bi omogućili da informacija bude dostupna svima.

Akcija 'Mala škola znakovnog jezika' odvijat će se u prostoru Udruge gluhih i nagluhih osoba Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, 6. prosinca u 10 sati. Organizacijski odbor smatra kako je potrebno upoznati ljude s važnim činjenicama o kulturi gluhih i nagluhih osoba te načinu ophođenja s osobama oštećena sluha putem radionice znakovnog jezika.

Udruga ZAMISLI za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom organizira seriju interaktivnih predstava i radionica. Na Pravnom fakultetu u Splitu, 8. prosinca u 14 sati, predstavit će kratke dramske predstave koje se održavaju po principu Boalovog kazališta pod palicom redatelja Marija Kovača.

Okrugli stol 'Studenti s invaliditetom i njihove barijere' održat će se u sveučilišnoj knjižnici u Splitu, 10. prosinca u 19 sati. Okruglim stolom želi se potaknuti svijest studenata, ali i šire javnosti, na probleme s kojima se osobe s invaliditetom, a posebno studenti, susreću u svakodnevnom životu. 

Humanitarna akcija 'Studentska srca za splitsku djecu' uključuje posjet udruzi sa slijepe i slabovidne osobe na kojoj će se slijepoj i slabovidnoj djeci pokloniti igračke koje će se prikupljati na svim prethodnim događajima u sklopu projekta 'Život bez barijera'. Mjesto događanja: Crkva sv. Dominika, 13. prosinca u 16 sati.

Božica Ravlić

Foto: Tino Jurić/PIXSELL

 

Povezane vijesti