Vozeći se u kolicima ogrebao sam auto koji je bio nepropisno parkiran na pločniku, vlasnik traži visoku odštetu

PITANJE: I.K. (19) Poštovani, nedavno sam bio u izlasku s prijateljima. Malo smo pretjerali s pićem, ali nisam bio pijan. Na povratku kući sam kolicima ogrebao jedan auto i to poprilično. Čovjek je parkirao pola automobila na pločnik, pola na cestu. Pokušavao sam proći uz auto no bilo je tijesno.

Kako sam zapeo ogrebao sam barem jedan metar u duljinu donji dio prednjih i stražnjih vrata auta. Ispalo je da je vozač u autu. "Odmarao“ je na zadnjem sjedištu. Također je bio pripit. Zvao je policiju. Policija nam je obojici dala da pušemo alkotest. Izmijenili smo riječi kojima se baš ne ponosim. Skoro se i potukli. On sada potražuje naknadu štete od mene?! Ima li on pravo na to s obzirom da je bio nepropisno parkiran? Čak je i dobio kaznu za parkiranje od policije nakon što su vidjeli što se dogodilo. Ja jesam napravio štetu no nisam namjerno i to se ne bi dogodilo da mi vozilo nije priječilo put. Tko je u pravu? Hoću li financijski stradati?

ODGOVOR: Poštovani naknada za nastalu štetu regulirana je Zakonom o obveznim odnosima (NN 35/05, 41/08, 125/11, u daljnjem tekstu: ZOO). U čl.1045.ZOO-a navodi se da je onaj tko drugome prouzroči štetu, dužan nadoknaditi je ako ne dokaže da je šteta nastala bez njegove krivnje. Također, premijeva se obična nepažnja. Čl.1049. kaže da krivnja postoji kada je štetnik prouzročio štetu namjerno ili nepažnjom. Odgovorna osoba dužna je uspostaviti stanje koje je bilo prije nego što je šteta nastala, a ako uspostava prijašnjeg stanja nije moguća, odgovorna osoba dužna je isplatiti oštećeniku odgovarajući iznos novca na ime naknade štete (čl.1085. ZOO-a). Međutim, sukladno čl.1092.ZOO-a, oštećenik koji je pridonio da šteta nastane ili da bude veća nego što bi inače bila ima pravo samo na razmjerno sniženu naknadu. Kada je nemoguće utvrditi koji dio štete potječe od oštećenikove radnje ili propusta, sud će dosuditi naknadu vodeći računa o okolnostima slučaja. Dakle, kako je oštećenik svojim nepropisnim parkiranjem automobila pridonio nastanku štete na istom, smatram da se na Vas odnosi čl.1092. te da oštećenik ima pravo samo na razmjerno sniženu nakadu, a to znači da će nakanda štete biti smanjena razmjerno štetnikovom doprinosu nastanku štete, tj. da nećete platiti cijelu štetu jer će ona biti umanjena iz spomenutog razloga.

Odgovara: Matija Kontrec, Pravna klinika u Zagrebu