Splitske estradne zvijezde i glumci podržavaju gradnju makete Dioklecijanove palače prilagođene slijepim i slabovidnim

"Prvi put nakon 1910. godine radi se hrvatska verzija Dioklecijanove palače koja će biti prikazana svijetu. Orginal uz pomoć kojeg će se napraviti kalup za izradu brončane makete izradio je Frane Šitum, magistar kiparstva", rekao je Damir Vesanović, voditelj projekta

 

U Splitu kod Grgura Ninskog bit će postavljena brončana maketa Dioklecijanove palače izlivena u izvornom obliku iz 305. godine izrađena u mjerilu 1:200 prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Vrijednost makete procijenjena je na 350 tisuća kuna. Turistička zajednica donirala je 150 tisuća kuna, dok se preostalih 200 tisuća planira prikupiti prodajom Povelja cara Dioklecijana.

Svim zainteresiranim koji doniraju minimalno 200 kuna za izradu brončane makete palače bit će uručena Povelja cara Dioklecijana koja će se prodavati na štandu na središnjem dijelu Rive do 16. rujna. Donaciju možete uplatiti i na račun Lions kluba, a poštom će vam se dostaviti Povelja s vašim imenom.

Ideja o maketi prilagođenoj slijepim i slabovidnim osobama, koji će uz tekst na Brailleovom pismu o njoj saznati više o splitskoj povijesnoj baštini, pokrenuta je 2008. godine s tadašnjim direktorom TZ Splita Vedranom Matošićem. Tek 2013. definirano je da TZ bude glavni donator i krenulo se u realizaciju. Unutar Lions kluba djeluje grupa ljudi koja radi na projektu, a Katja Marasović napravila je izvedbeni projekt baziran na istraživanjima njezinog oca, Jerka Marasovića, koji je cijeli život istraživao Dioklecijanovu palaču.

"Prvi put nakon 1910. godine radi se hrvatska verzija Dioklecijanove palače koja će biti prikazana svijetu. Orginal uz pomoć kojeg će se napraviti kalup za izradu brončane makete izradio je Frane Šitum, magistar kiparstva", rekao je Damir Vesanović, voditelj projekta.

Među prvim donatorima bli su glumci Ratko Glavina, Ana Gruica i Slavko Sobin, estradni umjetnici Tedi Spalato i Goran Karan te direktorica TZ grada Splita Alijana Vukšić.

In-Portal

 

 

 

 

 

Povezane vijesti