OKO: Udruga roditelja djece s oštećenjem vida i teškoćama u razvoju

"Udruga se zalaže za podizanje kvalitete života djece i njihovih obitelji zahtijevanjem na promjenama zakona i pravilnika. Zbog toga nastojimo biti prisutni u medijima, posjećivati javna mjesta i ustanove s našom djecom", kaže potpredsjednik udruge Mladen Dražić

Udruga roditelja OKO okuplja roditelje djece i djecu koja imaju velika oštećenja od rođenja (slabovidnost visokog stupnja jednog ili oba oka), kao i dodatne poteškoće u psiho-motoričkom razvoju. Osim programa "Mala kuća“ o navedenoj djeci i roditeljima se ne bave niti jedan program  ili udruga, budući da u Hrvatskoj ne postoji multidisciplinirani pristup djeci s mnogostrukim oštećenjima.  Nažalost , oni ne pripadaju Udruzi slijepih jer Zakon ne poznaje kategoriju slabovidna osoba, iako im ostaci njihova vida ne omogućavaju kvalitetan život i razvoj.

Psihološka pomoć obiteljima

Godine 2001. skupina roditelja čija su djeca pohađala program "Mala Kuća“ udružuje se kako bi se lakše borili za prava svoje djece u udrugu OKO, pri čemu je  program "Mala kuća“ prerastao u Centar  za radnu terapiju i rehabilitaciju djece i mladeži s oštećenjem vida i dodatnim poteškoćama "Mali dom“.
- Udruga se zalaže za podizanje kvalitete života djece i njihovih obitelji zahtijevanjem na promjenama zakona i pravilnika. Zbog toga nastojimo biti Predsjednica udruge OKO Nadica Bjelčić sa sinom Denisom koji boluje od cerebralne paralize a kojemu život olakšavaju razne aplikacije na računaluprisutni u medijima, posjećivati javna mjesta i ustanove s našom djecom, te se uključivati u razne akcije s drugim udrugama. Među prvima, ako ne i prvi, pokrenuli smo projekt psihološke pomoći obiteljima djece s teškoćama u razvoju. Organiziramo edukativna vikend druženja za naše članove, na kojima vrhunski stručnjaci održavaju predavanja i edukaciju cijelih obitelji. Sudjelovali smo i sudjelujemo u brojnim akcijama za nabavku medicinske i ostale opreme za ustanove i pojedince samostalno i s drugim udrugama. Naši članovi su korisnici pasa pomagača, pri čemu usko surađujemo s Centrom za rehabilitaciju Silver. Sudjelujemo u stvaranju AAC programa s ERF i FER obrazovnim ustanovama.  Ravnopravni smo suradnici UNICEF programa za prava djece. Pokušavamo pokrenuti program pomoći biološkim roditeljima uz pomoć radnog terapeuta. Tijekom godine organiziramo razne radionice, prodajne štandove i štandove gdje propagiramo poteškoće osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u zajednici. Ovo je samo mali dio akcija u kojima smo i u kojima sudjelujemo - kaže potpredsjednik udruge OKO Mladen Dražić.

Djeci s oštećenjem vida trebaju igračke koje koriste zvučne podražaje, stimuliraju taktilna osjetila i pomažu pri koordinaciji oko-ruka. Te igračke trebaju imati velike oblike, jarke boje za djecu s teškim stupnjem slabovidnosti, ili jasnije detalje za djecu sa suženim vidnim poljem. Prva Igroteka je otvorena u Švedskoj 1963. godine, a danas se one smatraju redovnom karikom u lancu državne pomoći osobama s poteškoćama (financiraju ih ministarstva zdravlja i socijalne skrbi). Danas su igračke (i za zdravu i za djecu s teškoćama) svakodnevna pojava u skandinavskim zemljama, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Japanu, Kanadi i SAD-u.

Usvajanje novih vještina

- Zdravo dijete uči o svijetu koji ga okružuje putem svih pet osjetila, od toga 70-90 posto putem vida. Jasno nam je u kojoj je mjeri zakinuto dijete kojemu nedostaje tako važno osjetilo – vid. U slučaju kada je s time kombinirano još koje osjetilo, dijete veoma teško može primati informacije o svojoj okolini. Zbog toga je veća važnost didaktičke igračke namijenjene takvoj skupini djece. Takvu igračku radi tim stručnjaka (logopedi, defektolozi, radni i fizioterapeuti te psiholozi) od vrhunskih materijala s veoma kvalitetnom izvedbom. Stoga smo osnovali Igroteku KoKo, zahvaljujući donaciji Zagrebačke banke, kao i pojedinačnim donacijama tokom 2002. godine. Stalnim aktivnostima i nadalje prikupljamo sredstva i povećavamo Igroteku - kaže Mladen Dražić.

Kvalitetna didaktička igračka koja se izrađuje za ciljanu populaciju (u ovom slučaju za djecu s oštećenjem vida i uglavnom velikim motoričkim Udruga OKO često postavlja prodajne i informativne štandoveproblemima) skupa je i nedostupna većem broju roditelja djece s teškoćama u razvoju. Osnivanjem Igroteke omogućili su djeci pristup kvalitetnim didaktičkim igračkama u vlastitom domu, pod nadzorom roditelja ili terapeuta. Na taj način dijete u okviru vlastitog doma, gdje se osjeća najsigurnije (ne smijemo smetnuti s uma činjenicu da ta djeca imaju velike probleme sa snalaženjem u nepoznatom prostoru), uči o svijetu koji mu je vizualno u većoj ili manjoj mjeri nedostupan, te uvježbava nove vještine. Igračke se koriste u edukativnom i rehabilitacijskom radu s djecom u dnevnom centru za rehabilitaciju "Mali dom“ i besplatno posuđuju uz stručno savjetovanje o načinu korištenja za igru u vlastitom domu čime se djeci u znatnoj mjeri pomažu u učenju i savladavanju svakodnevnih vještina.

Mladen Dražić poziva sve roditelje djece s teškoćama u razvoju da se u slučaju bilo kakvih pitanja slobodno obrate putem telefona, e-mail adrese ili Facebook stranice.

Piše: Božica Ravlić

Foto: Marko Prpić/PIXSELL