Ministarstvo socijalne politike: Javno savjetovanje o prijedlogu Nacionalnog programa za mlade

U svrhu izrade Nacionalnog programa, Ministarstvo socijalne politike i mladih osnovalo je Radnu skupinu od ukupno 40 članova koju su činili predstavnici tijela državne uprave, znanstvenih i/ili stručnih institucija te udruga mladih i za mlade

Ministarstvo socijalne politike i mladih otvara javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Nacionalnog programa za mlade, od 2014. do 2017. godine.
Cilj ovog Nacionalnog programa je unapređenje aktivnosti tijela državne uprave i javnih ustanova koje, svojim djelokrugom i nadležnostima, pridonose zadovoljavanju potreba mladih i podizanju kvalitete njihova života sa svrhom njihove optimalne društvene integracije.
Javno savjetovanje otvoreno je do 5. travnja 2014. godine.
U svrhu izrade Nacionalnog programa, Ministarstvo socijalne politike i mladih osnovalo je Radnu skupinu od ukupno 40 članova koju su činili predstavnici tijela državne uprave, znanstvenih i/ili stručnih institucija te udruga mladih i za mlade. Sukladno europskim standardima i smjernicama "Europske strategije za mlade – ulaganje i osnaživanje“ za razdoblje od 2010. do 2018. godine, Radna skupina je bila podijeljena u osam tematskih podskupina.
Nakon što su radne podskupine izradile prijedloge mjera, Ministarstvo socijalne politike i mladih je osnovalo Stručno povjerenstvo sastavljeno od voditelja/ca svih podskupina, autorica istraživanja "Potrebe, problemi i potencijali mladih u Hrvatskoj“ te predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih. Zadatak Stručnog povjerenstva bio je formalno i sadržajno usklađivanje svih predloženih ciljeva, mjera, nositelja, zadataka, indikatora i rokova provedbe Nacionalnog programa te izrada konačnog prijedloga teksta Nacionalnog programa za upućivanje u javnu raspravu.
Cilj i svrha javnog savjetovanja je prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti o Nacrtu Prijedloga Nacionalnog programa za mlade, od 2014. do 2017. godine, koji je izradila Radna skupina, sastavljena od predstavnika/ca tijela državne uprave, akademske zajednice i udruga mladih i za mlade. Pri izradi mjera Nacrta prijedloga Nacionalnog programa, Radna skupina analizirala je važeće strateške dokumente u Republici Hrvatskoj te na temelju analize predložila isključivo one mjere koje nisu obuhvaćene navedenim dokumentima.
Pozivaju se svi zainteresirani da dostave svoje načelne primjedbe i prijedloge na cjelokupni tekst, kao i konkretne primjedbe i prijedloge na konkretne dijelove teksta Nacrta Prijedloga, uz jasna obrazloženja i to putem obrasca sudjelovanja u internetskom savjetovanju koji možete preuzeti na stranici mspm. Svoje sugestije i prijedloge možete uputiti na adresu elektroničke pošte: morana.makovec@mspm.hr  .
Po završetku procesa savjetovanja, svi pristigli komentari, primjedbe i prijedlozi bit će objavljeni na mrežnim stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih, uz obrazloženja za one koji eventualno neće biti prihvaćeni o tome zašto nisu prihvaćeni.

Izvor: MSPM

Foto: PIXSELL