Udruga slijepih Istarske županije: Trnovit put do većih prava

"Prioritet u poboljšanju položaja slijepih te svih osoba s invaliditetom trebao bi biti povećani inkluzivni dodatak, zapošljavanje slijepih i OSI, osiguravanje udžbenika prilagođenih slijepim osobama te financiranje hladnog pogona udruga", kaže predsjednik udruge Zlatko Kuftić

Briga o svakom slijepom čovjeku glavna je orijentacija Udruge slijepih Istarske županije. Nastojanje da doprinese poboljšanju uvjeta života slijepih osoba i njihovih obitelji u svim segmentima života te iskazana potreba velikog broja članova za organizacijom rekreativnih izleta i boravka u prirodi, potaknula je Udrugu slijepih Istarske županije da poduzme sve kako bi to svojim članovima i omogućila.

Programi za sve generacije

Udruga je kupila zemljište površine 31.000 četvornih metara u mjestu Cukrići, Općina Svetvinčenat. Zbog specifičnosti invaliditeta postojeći sportski i rekreativni objekti i sadržaji  nisu primjereni slijepim osobama, što znači da je ova populacija uskraćena za sadržaje koji su pretpostavka zdravog i kvalitetnog načina života svake osobe. Manjak kretanja i fizičke aktivnosti dovodi do sekundarnog invaliditeta, a upravo je sprječavanje nastanka sekundarne invalidnosti cilj izgradnje Edukacijsko-rehabilitacijskog centra slijepih Istre. Centar bi bio prilagođen osnovnim potrebama slijepih osoba svih životnih dobi, a posebno mlađima i članovima u 'trećoj mladosti', kako bi što kvalitetnije organizirali svoje slobodno vrijeme. Sportsko-rekreativni objekt 'Kuća svjetla' u Cukrićima nije namijenjen samo slijepim osobama nego svim osobama s invaliditetom, kako onih s područja Istarske županije tako i područja cijele Republike Hrvatske i šire.

"Ovaj projekt uvelike će utjecati na razvoj civilnog društva na ovom području. To, među ostalim,  podrazumijeva postizanje veće mobilnosti slijepih osoba, mogućnost samostalnog snalaženja u svakodnevnom životu, postizanje većeg senzibiliteta sredine prema rješavanju problema slijepih osoba, rješava se problem potrebne pratnje za rješavanje svakodnevnih životnih potreba slijepih osoba, omogućit će kvalitetnije provođenje programa Udruge. Uvjeti života slijepih osoba i njihovih obitelji podignut će se na jedan viši nivo", rekao nam je  Zlatko Kuftić,  predsjednik Udruga slijepih Istarske županije.

Kako osigurati egzistenciju?

Udruga slijepih Istarske županije osnovana je 1951. godine i djeluje na području cijele Istarske županije kroz sedam podružnica koje nemaju svojstvo pravne osobe:  Buzet,  Labin,  Pazin, Poreč, Pula, Rovinj i Umag. Članovi USIŽ aktivni su kroz Biciklistički klub slijepih Istarske županije Tandem', Čitaonicu za slijepe i slabovidne Istre, Klub prijatelja slijepih Istre, Klub slijepe mladeži Istre, Klub slijepih žena Istre,  Klub umirovljenika slijepih Istre, Knjižnicu slijepih Istre, Teretanu za slijepe Istre, Planinarsko-rekreativni klub slijepih Istarske županije te Sportsku udrugu slijepih 'Učka'.
Predsjednik USIŽ ističe da građani Istarske županije prepoznaje rad i aktivnosti Udruge, javljaju se sa željom za volontiranjem i pomoć slijepim osobama. Po pitanju lokalne vlasti, još uvijek je zapošljavanje gorući problem Udruge slijepih Istarske županije kako bi mlade osobe osigurale svoju egzistenciju bez obzira na svoj invaliditet, uklanjanje arhitektonskih barijera, uvođenje zvučnih semafora na prometnijim raskrižjima, uvođenje zvučne najave u autobusima i drugo. U proteklih osam godina u Istarskoj županiji se zaposlilo samo dvije slijepe osobe, jedna na neodređeno vrijeme, a druga na određeno vrijeme na telefonskoj centrali.
Tijekom 2013. godine proveli su program 'Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji. Međunarodni projekt 'Learning Mobilities for Persons with Disabilities', financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU  u sklopu programa 'Cjeloživotno učenje' koji se provodi u partnerstvu sa Udrugom slijepih iz Mađarske, Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete iz Budaörsa, Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper i Udruge slijepih Istarske županije.

Nezainteresiranost mlađe populacije

Trogodišnji program 'Dobar dan – usluga osobne asistencije slijepim osobama koje žive u samačkim kućanstvima na području Istarske županije' financiran je putem sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih. Također, tu je i trogodišnji program 'Spremni! – Idemo!', osmišljen za zapošljavanje videće pratiteljice slijepih osoba, financiran od Ministarstva socijalne politike i mladih. Udruga je osmislila i projekt 'Hoćemo i mi', namijenjen nabavi laptopa s govornim programima za slijepe (financiran od Hrvatske elektroprivrede).
"Po pitanju ostvarivanja određenih prava, Udruga nastoji svojim članovima pomoći u svakom smislu a tu je i direktna pomoć slijepim osobama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Članovi su redovito informirani svojim pravima, kroz godišnje zborove članstva, putem medija, sastanaka i druženja u prostorijama Udruge, pismenim i zvučnim putem. Problem je nezainteresiranost mlađe populacije za uključivanje u aktivnosti Udruge. Prioritet u poboljšanju položaja slijepih te svih osoba s invaliditetom trebao bi biti povećani inkluzivni dodatak, zapošljavanje slijepih i OSI, osiguravanje udžbenika prilagođenih slijepim osobama te financiranje hladnog pogona udruga", zaključio je Zlatko Kuftić.
Više o USIŽ možete pročitati na stranici www.usiz-pula.hr.

Božica Ravlić