Dani sjećanja na Vukovar i Škabrnju: Program obilježavanja državnog blagdana

Program obilježavanja 32. obljetnice vukovarske tragedije započeo je u petak, 10. studenog 2023., a sastoji se od tradicionalnih manifestacija i događaja kulturnog i edukativnog karaktera, ali i nekih novih sadržaja

Bijeli križ, Vukovar.

 

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je blagdan koji obilježavamo 18. studenoga, u sjećanje na dan kada je 1991. godine slomljena herojska obrana grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada te Rakovice.

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na herojsku žrtvu Vukovara - Grada heroja, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet 14. studenoga 2023. ispratio je sudionike jubilarne desete akcije 'Biciklom za Vukovar' simbolično se priključivši biciklistima u vožnji nekoliko kilometara. Biciklisti su na put dug 310 kilometara krenuli iz Ulice grada Vukovara. Četverodnevna ruta je kroz Moslavinu i Slavoniju, a dolazak biciklista u Vukovar predviđen je 17. studenoga.

Korlaet je svim sudionicima zaželio sretan put i sigurnu vožnju.

- Ovoj Gradskoj upravi iznimno je važno podržati akcije poput ove, prije svega radi odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima kao i svim žrtvama koje su stradale u Domovinskom ratu. Ovaj hvalevrijedan poduhvat počeo je prije deset godina, vođen sedmoricom entuzijasta i to je zaista jedan veliki napor, koji ne može svatko savladati i zato vam na tome iskreno čestitam.

Akcija 'Biciklom za Vukovar' održava se od 2012. godine u organizaciji Udruge 'Za Vukovar', a u potpunosti je dragovoljna i otvorena svima. Okuplja građane svih dobnih skupina, kao i branitelje i veterane Domovinskog rata, osobe s invaliditetom, mlađe ljude te ih kroz zajedničko druženje i putovanje upoznaje s hrvatskom povijesti, krajevima i ljudima. Udruga pomaže organizirati dragovoljna darivanja krvi, humanitarne donacije za potrebite osobe te predavanja i edukativne sadržaje.

Inače, program obilježavanja 32. obljetnice vukovarske tragedije započeo je u petak, 10. studenog 2023., a sastoji se od tradicionalnih manifestacija i događaja kulturnog i edukativnog karaktera, ali i nekih novih sadržaja.

Najavljen je središnji komemorativni program, koji započinje 17. studenog u 19 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice 'dr. Juraj Njavro'. Vukovarsko svećenstvo i Klapa 'Sveti Juraj' Hrvatske ratne mornarice tradicionalno će predvoditi molitvu te će se paliti svijeće.

Program 'Vukovar - moj izbor i u dobru i u zlu' započinje 18. studenog u 10 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice 'dr. Juraj Njavro' Vukovar, u izvedbi Klape 'Sv. Juraj' HRM, Najboljih hrvatskih tamburaša i glumca Darka Milasa.

Ove godine Vukovarom će proći 25. Kolona sjećanja. Već četvrt stoljeća ovaj komemorativni skup, koji je ujedno i jedini živi spomenik žrtvi Domovinskog rata, raste i razvija se zahvaljujući vukovarskim braniteljskim udrugama, svećenstvu, gradskim tvrtkama i institucijama te Gradu Vukovaru. U 10:30 sati Kolona sjećanja koju će predvoditi hrvatski branitelji Vukovara zajedno sa članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar krenuti će ulicama Gundulićevom, Vesne Bosanac, Županijskom, Strossmayerovom, dr. Franje Tuđmana, Trgom hrvatskih branitelja, Stjepana Radića, Trgom Slavija, Bana Josipa Jelačića do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, nakon čega će uslijediti odavanje počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca.

U 12:30 sati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata biti će služena sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu. Misu predvodi nadbiskup mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

U nedjelju, 19. studenog, obilježava se žrtva Borovo naselja za Domovinu, a 20. studenog odaje se počast žrtvama Veleprometa i Ovčare.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti