Sabor podržao povlastice u prometu za osobe s invaliditetom

Hrvatski sabor podržao je u utorak, 24. listopada 2023. godine konačni prijedlog Zakona o povlasticama u prometu kojim se uvode nacionalna i europska iskaznica, kao i europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom

Europska iskaznica, ilustracija.

 

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić tom je prilikom pojasnio da se konačnim prijedlogom Zakona, uz povlastice u putničkom, željezničkom i pomorskom prometu, uređuju povlastice i u cestovnom prometu te se uređuju i prava na povlastice učenika, studenata, osoba s invaliditetom, hrvatskih ratnih vojnih invalida, civilnih invalida, civilnih stradalnika iz Domovinskog rata. Nadalje je istaknuo kako se uvode nacionalna i europska iskaznica te europska parkirališna karta za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom iz područja mobilnosti.

Govoreći o europskoj iskaznici, državni tajnik Mihotić je objasnio kako ona omogućuje osobama s invaliditetom ostvarivanje prava iz područja turizma, kulture, sporta i zabave na temelju nacionalne iskaznice. Za osobe s invaliditetom izdavat će se i europska parkirališna karta za parkiranje na posebno označenim mjestima. Posjedovanjem europske iskaznice osobe s invaliditetom moći će ostvarivati prava i u svim članicama Europske unije.

Ovaj Zakon omogućit će osobama s invaliditetom koje ostvaruju povlastice u prometu da na jednom mjestu imaju uređena prava iz područja mobilnosti. Ujedno će se i uspostaviti informatički sustav za izradu iskaznica za osobe s invaliditetom (nacionalne i europske) i parkirališne karte putem kojih će osobe s invaliditetom moći lakše ostvarivati trenutna prava koja imaju u području mobilnosti i pristupačnosti, poput prava na povlaštenu cestarinu i na olakšice kod registracije automobila, povlašteni prijevoz u pomorskom prometu i drugo. Zakonom su u pravilu zadržana ista prava iz postojećeg Zakona, a iskaznice će se izdavati bez naknade čime se olakšava ostvarivanje prava za sve korisnike povlastica u prometu. Financijska sredstva za uspostavu novog sustava te za izdavanje iskaznica su osigurana projektom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. (NPOO) 'Unapređenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti'.

Kako bi se utvrdilo ima li osoba s invaliditetom pravo na besplatnu cestarinu, pri prilasku naplatnim kućicama morati će predati svoju nacionalnu iskaznicu na uvid blagajniku kako bi se utvrdio identitet osobe te kako bi se utvrdilo ima li ona zaista pravo na besplatno korištenje autoceste.

Dosadašnji znaci pristupačnosti vrijede do izdavanja novih.

Ljubica Lukačić gostovala je u emisiji Dobro jutro Hrvatska te istaknula kakve sve beneficije će ovaj Zakon pružati osobama s invaliditetom.

U ovom zakonu predviđene su i kazne za osobe s invaliditetom ukoliko svoju invalidsku iskaznicu daju nekom drugom na korištenje, a da se same ne nalaze u vozilu. Kazna bi trebala iznositi od 300 do 1000 eura, a toj bi se osobi na dvije godine mogao i oduzeti znak pristupačnosti.

 

In Portal

 

Povezane vijesti