Zagrebačka udruga za autizam otvara životnu zajednicu za odrasle s autizmom

Zagrebačka Udruga za autizam početkom iduće godine otvara novu životnu zajednicu za odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma (PSA) na mjestu nekadašnje područne škole u Gornjem Vukšincu u Općini Dubrava, priopćila je u utorak ta udruga

 

To će biti prva životna zajednica u Hrvatskoj u potpunosti izgrađena prema potrebama osoba s PSA, navodi Udruga za autizam - Zagreb  (UAZ).

Ujedno ističu da su oni  još uvijek jedini izvaninstitucijski pružatelj socijalne usluge organiziranog stanovanja uz podršku za odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma.

UAZ je do sada osnovao dvije životne zajednice, jednu u mjestu Mostari, također u Općini Dubrava, u Zagrebačkoj županiji te u Novom Jelkovcu.

Na predstavljanju projekta "Naš plavi svijet" u Kulturnom centru Dubrava rečeno je da se gradnja  nove životne zajednice privodi kraju uz određenu prenamjenu.

Dora Adžić, pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Općine Dubrava, objasnila je kako je izgradnja senzoričkog parka Dubrava na čekanju zbog manjka sredstava. Ipak, postoji nada da će se park realizirati u bliskoj budućnosti.

Predsjednik udruge Igor Ružić rekao je kako novu životnu zajednicu gradi jedna nevladina udruga uz pomoć europskih sredstava, a to bi trebao biti posao sustava.

Životna zajednica podrazumijeva životni i stambeni prostor te programe i uvjete u kojima osobe žive izvan vlastite obitelji uz cjelodnevnu (24 sata) podršku asistenata, rehabilitatora/koordinatora zajednica i drugih stručnjaka.

Kuća koja će početkom 2024. primiti svoje stanare, odrasle osobe s PSA, prva je kuća u Hrvatskoj koja je građena upravo prema potrebama osoba s autizmom.

Senzorni podražaji bit će smanjeni na minimum, a kuća je orijentirana prema šumi iz koje dolaze umirujući zvukovi, dok je prema cesti posebno zvučno izolirana kako bi se izbjegao dodatan stres uzrokovan zvukovima jer su mnoge osobe s autizmom osjetljive na različite zvukove.

Realizacija projekta „Naš plavi svijet“ pozitivno će se odraziti na lokalnu zajednicu otvaranjem novih radnih mjesta za asistente s tečajem za njegovatelje, a obitelji će imati mir znajući da njihovi članovi s poremećajem iz spektra autizma na prikladnom i sigurnom mjestu žive dostojanstven život, ističe UAZ.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz EU fonda za regionalni razvoj.

 

Hina