URIHO Kako smo osposobljavali osobe s invaliditetom za poslove u ugostiteljstvu i turizmu

Čak 90 osoba s invaliditetom osnaženo je za uključivanje u poslove u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz provedbu programa profesionalnog usmjeravanja za zanimanja u tim industrijskim granama

Ivana Matoš Buršić

 

Neformalnim druženjem i radnim doručkom u inkluzivnom restoranu Sunce u sklopu ustanove URIHO, prošli je petak zaključen europski projekt 'Program aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva', financiranim iz Europskog socijalnog fonda.

URIHO, najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom u RH, projektom 'Male škole kuhanja' osposobljavao je osobe s invaliditetom za jednostavne poslove u kuhinji. Uz to je i osam predavača i mentora kroz ‘Program usavršavanja za rad sa osobama s invaliditetom’ steklo praktična znanja kako poučavati potencijalne zaposlenike s određenim tjelesnim ili intelektualnim ograničenjima.

Partner u projektu, koji je trajao od ožujka prošle do rujna ove godine, bila je tvrtka Gastro Gerila - restorani Umami - gdje je provođena praksa za polaznike ‘Male škole kuhanja’.

- Radni doručak bio je prigoda da sektor turizma i ugostiteljstva prepozna osobe s invaliditetom kao potencijalnu radnu snagu, te da osobe s invaliditetom dobiju priliku direktno se predstaviti potencijalnim poslodavcima - rekla je Ivana Matoš Buršić, voditeljica projektnih aktivnosti i rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju.

- Cilj projekta je povećati zapošljivost osoba s invaliditetom u sektoru turizma i ugostiteljstva te senzibilizirati ugostitelje za njihov prihvat. U prvoj fazi projekta proveli smo Program profesionalnog usmjeravanja osoba s invaliditetom za poslove u sektoru turizma i ugostiteljstva. U drugoj fazi, proveli smo neformalni Program osposobljavanja osoba s invaliditetom za jednostavne poslove u zanimanju kuhar i Program usavršavanja za rad s osobama s invaliditetom. U trećoj fazi, proveli smo URIHO-vu Ljetnu školu zapošljavanja - kaže Matoš Buršić.

Projektne aktivnosti, uz sve ostalo, rezultirale su osposobljavanjem 15 osoba s invaliditetom za jednostavne poslove u zanimanju kuhar.

Čak 90 osoba s invaliditetom osnaženo je za uključivanje u poslove u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz provedbu programa profesionalnog usmjeravanja za zanimanja u tim industrijskim granama.

Po završetku osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju kuhar, jedan korisnik se i zaposlio kod partnera na projektu, što Urihovci smatraju jako vrijednim projektnim rezultatom.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti