HZMO Odluka o usklađivanju mirovina i naknada

Odlučeno je i da će naknada za osobe s urođenim invaliditetom, kao i  invaliditetom nastalim zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznositi 269,66 eura

 

Prošli tjedan, točnije 23. kolovoza održana je sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Na sjednici je donesena odluka o Aktualnoj vrijednosti mirovina (AVM) koja od 1. srpnja 2023. godine iznosi 11,77 eura na temelju službenih podataka Državnog zavoda za statistiku. 

S obzirom da je ista od 1. siječnja ove godine iznosila 10,86 eura ovo je rast stope od 8,42%.

Ovo je najveća stopa usklađivanja mirovina još od 1. siječnja 1999 godine, od kada se radi na usklađivanju mirovina dva puta godišnje, u siječnju i srpnju prema Zakonu o aktivnoj vrijednosti mirovine.

Olakšanje zbog povećanja mirovina građani će osjetiti već u rujnu ove godine, kada će im biti isplaćena mirovina za kolovoz kao i razlika od srpnja mjeseca ove godine, s obzirom da je ova mjera stupila na snagu u drugoj polovici godine, točnije 1. srpnja 2023. godine.

Na sjednici je također odlučeno kako će najniža mirovina za jednu godinu radnog staža iznositi 12,13 eura. Odlučeno je i da će naknada za osobe s urođenim invaliditetom, kao i  invaliditetom nastalim zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznositi 269,66 eura.