LOBOR Izgradnja Centra za starije osobe vrijednog 6,1 milijuna eura

Općina Lobor ovaj će projekt ostvariti u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom, a osigurana su i bespovratna sredstva u iznosu od 6,1 milijuna eura

 

Ovo je iznimno važan projekt za cijelu Krapinsko zagorsku županiju s obzirom da je potreba o skrbi za starije i nemoćne sve veća.

Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a kako je prošao, napokon se može početi s izgradnjom ovog kompleksa.

Po završetku Centar za starije nudit će uslugu smještaja za 93 korisnika, uslugu cjelodnevnog i poludnevnog boravka, psihosocijalne podrške, uslugu pomoći u kući te dodatnu uslugu privremenog smještaja. Uz ovo, u Centru će se nalaziti i prostor za liječnika obiteljske medicine te odjel za osobe s Alzheimerovim i drugim demencijama.

Za projekt su osigurana bespovratna sredstva od 6,1 milijuna eura, a financiran je iz Nacionalnog plana za obnovu i razvoj. 

Nakon što je projekt prošao na natječaju, oglasila se zamjenica župana Krapinsko - zagorske županije, Jasna Petek:

„Veliko nam je zadovoljstvo što je projekt prošao na prijavi i što ćemo sudjelovati u njegovoj realizaciji. Velik broj obiteljskih domova i privatnih ustanova koje pružaju uslugu skrbi za starije i nemoćne još uvijek je nedostatan da odgovori na sve potrebe u županiji, a postojanje javne ustanove takvog tipa od velike je županijske važnosti. Zato su i sami uvjeti Javnog poziva bili koncipirani na način da su gradovi i općine mogli prijavljivati svoje projekte jedino uz našu podršku, kao obaveznog partnera. Više je lokalnih jedinica iskazivalo interes, no općina Lobor bila je najodlučnija i upravo zato smo i prihvatili partnerstvo na ovom projektu“, istaknula je Petek.

Krapinsko zagorska županija ima velikog iskustva u provedbi ovakvih projekata stoga može puno pomoći i pri provedbi ovoga, kaže zamjenica župana Kolara.

„Najveća uloga Krapinsko-zagorske županije bit će vidljiva nakon završetka izgradnje i početka pružanja usluga u Centru za starije osobe. Županija je preuzela obvezu da, uz općinu Lobor, osigura financijska sredstva za provedbu aktivnosti budućeg centra i to do 51% godišnjih prihoda za prvih pet godina poslovanja Centra, počevši od trenutka pružanja usluga. Riječ je o prosječnom godišnjem iznosu od oko pola milijuna eura te će većinu, odnosno čak 75 posto iznosa osigurati županija, dok će općina Lobor osigurati preostalih 25 posto", poručila je Petek.

Da bi priča o ovom projektu u uopće mogla zaživjeti, prije same prijave na natječaj, točnije u ožujku ove godine, sklopljen je sporazum o partnerstvu između općine i  županije. Ugovor su potpisali Krapinsko – zagorski župan, Željko Kolar i načelnica općine Lobor, Ljubica Jembrih. Cilj sklapanja ovog ugovora bio je osiguravanje sredstava za financiranje aktivnosti rada centra.