ANKA SLONJŠAK Izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom treba biti stvarni, a ne deklaratorni cilj

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, pisala je splitskoj gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom Ivicom Puljkom, nezadovoljna činjenicom kako unatoč brojnim apelima, pomaka oko pristupačnosti osobama s invaliditetom gotovo da i nema

Anka Slonjšak

 

Kako prenosi Dalmatinski portal, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom traži ažurnost u rješavanju problema, a dala im je i konkretan rok od 15 dana da izvijeste Ured što su napravili po pitanju niza projekata koji su očito zapeli. 

- Unatoč zalaganju Ureda pravobraniteljice, članova Povjerenstva za pristupačnost Grada Splita i brojnih udruga i aktivista koji se zalažu za unapređenje položaja i prava osoba s invaliditetom, te unatoč višekratnim obećanjima gradske vlasti da će se pojedina pitanja nepristupačnosti ažurno rješavati, i dalje, nažalost, svjedočimo minimalnim pomacima u tom području - navodi pravobraniteljica za osobe s invaliditetom podsjećajući i da je od početka djelovanja Povjerenstva za pristupačnost, kako aktualnog tako i prethodnog saziva, ostvaren konsenzus oko važnih inicijativa.

Konkretno, piše Dalmatinski portal, radi se o normativnim regulacijama ovlaštenika na organizirani kombi prijevoz za osobe s invaliditetom, proširenja kategorije ovlaštenika na besplatni/povlašteni javni prijevoz, osiguranje pristupačnosti svih novougrađenih polupodzemnih spremnika za otpad, provedbu projekta osiguranja pristupačnosti Sustipana, Ljetnog kina Bačvice i Doma mladih, utvrđivanja tijela obveznog za održavanje plaže za osobe s invaliditetom na Benama i unapređenje stanja tu kao i na plaži za osobe s invaliditetom na Žnjanu. Na koncu, i osiguranje zvučne signalizacije za slabovidne i slijepe osobe na semaforima 24 sata dnevno, uz smanjenje razine zvuka semafora od 22 do 7 sati.

lako je rješavanje pojedinih pitanja odavno najavljeno, navodi pravobraniteljica, rokovi su opet prolongirani.

Ističe i kako je na tematskoj sjednici o socijalnim potrebama usvojen prijedlog Gradskog vijeća da zvučna signalizacija za slijepe i slabovidne na semaforima bude uključena tijekom 24 sata. Međutim, nekoliko dana nakon održane sjednice Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih Split i član Povjerenstva, je osobno posvjedočio da su zvučni semafori na pojedinim lokacijama bili isključeni nakon 22 sata. Zaključak Gradskog vijeća, dakle, u tom dijelu se ne provodi.

- Osiguranje pristupačnosti Sustipana također čeka već godinama. lako je o tome u više navrata raspravljano na sjednicama Povjerenstva i obećana ažurnost u rješavanju administrativnih prepreka, nejasno je zašto unatoč predviđenim rokovima još uvijek nisu započeli planirani radovi. Nadalje, unatoč upozorenjima ovog Ureda upućenih još unatrag godinu dana zbog lošeg stanja infrastrukture na plaži za osobe s invaliditetom na Benama, ni početkom nove ljetne sezone nisu učinjeni potrebni popravci, a i stanje plaže za osobe s invaliditetom na Žnjanu nije potpuno zadovoljavajuće - upozorava pravobraniteljica u prioćenju.

U praćenju rokova provedbe aktualnih i planiranih projekata osiguranja pristupačnosti otegotnu okolnost predstavlja i činjenica što članovi Povjerenstva za pristupačnost, unatoč obećanjima i uobičajenoj praksi, otkriva pravobraniteljica, još uvijek nisu dobili zapisnike s održanih sjednica Povjerenstva za pristupačnost koje su održane 10. veljače i 8. svibnja 2023. godine.

- Zbog toga nije moguće jasno prezentirati zainteresiranoj javnosti i osobama s invaliditetom iznesene prijedloge članova Povjerenstva, očitovanja predstavnika Grada Splita o iznesenim prijedlozima, usvojene zaključke sa sjednica niti je moguće pratiti izvršavanje određenih rokova - objašnjava.

Uloga Povjerenstva za pristupačnost Grada Splita kao savjetodavnog tijela sa zadatkom iznošenja prijedloga i aktivnosti s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom time ostaje samo kao formalna. Bez stvarnog utjecaja na planiranje i provedbu određenih aktivnosti Grada po pitanju osiguranja pristupačnosti, time gubi svrhu i smisao.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, stoga, ponovno predlaže Gradu Splitu da pristupi ažurnijem rješavanju problema s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s invaliditetom kao i planiranje i provedbu novih aktivnosti. Također poziva da u roku od 15 dana pisano izvijesti pravobraniteljicu o planiranom početku radova osiguranja pristupačnosti Sustipana; razlozima neprovođenja zaključka Gradskog vijeća od 2. lipnja 2023. godine o radu zvučnih semafora za slijepe i slabovidnima; statusu projekata za osiguranje pristupačnosti Ljetnog kina Bačvice i Doma mladih. Zatim, planu i rokovima osiguranja pristupačnosti polupodzemnih spremnika za otpad; razlogu prolongiranja razrade modela javnog prijevoza osoba s invaliditetom za kraj listopada 2023. godine; Planu održavanja plaža za osobe s invaliditetom na Žnjanu i Benama i komunalnim tvrtkama zaduženim za održavanje te planiranim aktivnostima za osiguranje pristupačnosti prepreka na javnim površinama u gradu Splitu koje su detaljno mapirane u 'Bijeloj knjizi' koju je sastavio i Gradskom vijeću predao Andrija Lipanović, predsjednik udruge Vjeruj i djeluj, odnosno o osiguranju koridora za kretanje koji su planirani u ranijim dokumentima Grada Splita.

- Vjerujem da ćete sve ranije navedeno shvatiti i kao poticaj za unapređenje položaja Splićana s invaliditetom kao i gostiju s invaliditetom koji posjećuju grad Split, te da izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom treba biti stvarni, a ne samo deklarirani cilj gradske vlasti - zaključila je pravobraniteljica.

 

Izvor: Dalmatinski portal

 

Povezane vijesti