Uskoro EU iskaznica za osobe s invaliditetom i parkirališna karta

Cilj projekta je olakšati ostvarivanje prava osoba s invaliditetom na području mobilnosti, a istovremeno povećati dostupnost interoperabilnih digitalnih javnih usluga najosjetljivijim skupinama

Parking za osobe s invaliditetom, ilustracija.

 

Pitala nas je čitateljica kada ćemo imati EU iskaznicu za osobe s invaliditetom i parkirališnu kartu.

Odgovor je - uskoro.

Naime, prije mjesec dana u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture potpisan je Sporazum o partnerstvu između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) za provedbu projekta 'Unapređenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti'.

Ovim projektom će se uspostaviti informatički sustav za izradu iskaznica za osobe s invaliditetom (nacionalne i europske) i parkirališne karte. Putem iskaznica osobe s invaliditetom moći će lakše ostvarivati trenutna prava koja imaju u području mobilnosti i pristupačnosti, poput prava na povlaštenu cestarinu i na olakšice kod registracije automobila, povlašteni prijevoz u pomorskom prometu i slično.

Hrvatska će ovim projektom biti prva zemlja koja će uvesti EU iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekata, a paralelno s donošenjem regulative na razini EU.

Dio ovog projekta su i EU te nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom i Parkirališna karta za osobe s invaliditetom koje će biti dodijeljene unutar ovog projekta osobama koje na iste ostvaruju pravo.

 

In Portal

 

Povezane vijesti