URIHO: Istina o takozvanom zviždaču Vlatku Klariću

Vlatko Klarić stekao je titulu “apostola zviždaštva“ u Hrvatskoj, na čemu mu treba čestitati. No u ovoj priči postoji jedna kvaka: novinari koji su ga tako promovirali zaboravili su ispoštovati jedan od temeljnih postulata svoje profesije i objaviti stav druge strane, u ovom slučaju ustanove URIHO

Čudna je to koincidencija da se URIHO u nekim medijima pojavljuje u negativnom kontekstu upravo kada sudstvo treba donijeti pravorijek u postupcima koje je ova ustanova pokrenula protiv svog zaposlenika Vlatka Klarića i onih novinara koji su pisali tekstove o ustanovi na temelju njegovih "informacija". Netko neupućen pomislio bi da određeni novinari takvim tempiranjem “afere“ žele izvršiti medijski pritisak na suce, ponajprije zbog činjenice da se u tim tekstovima ne objavljuje niti jedna nova informacija. Isto tako, postoji osnovana sumnja da je fabriciranje “afere Uriho“ potaknuto činjenicom da ustanova pojeduje vrijedne nekretnine i zemljište koje su već dulje vrijeme predmetom interesa određenih poslovnih skupina.
Vlatko Klarić stekao je titulu “apostola zviždaštva“ u Hrvatskoj, na čemu mu treba čestitati. No u ovoj priči postoji jedna kvaka: novinari koji su mu osigurali apostolsku aerolu zaboravili su ispoštovati jedan od temeljnih postulata svoje profesije. Naime, nekako im je promaklo objaviti i stav druge strane, u ovom slučaju ustanove URIHO i ravnatelja Josipa Držaića koji je apostrofiran kao glavni krivac što je Vlatko Klarić dobio otkaz, a čovjek je eto samo želio biti građanski odgovoran i ukazati na nepravilnosti u poslovanju ustanove u kojoj je do jučer zarađivao za kruh.
Međutim, pravna služba ustanove URIHO vjeruje kako je došlo vrijeme da u ovoj priči i činjenice dobiju zasluženi medijski tretman. A činjenice, barem s pravnog aspekta, nisu karta na koju Vlatko Klarić može zaigrati. No Urihova se pravna služba ne želi putem medija rješavati sve dok sudski postupci protiv Klarića ne postanu pravomoćni, pa su redakciji In-Portala dostavili kratko očitovanje o razlozima koji su uzrokovali Klarićev otkaz. 
“Potaknuti natpisima u medijima povodom najnovijeg istupa gospodina Klarića  prisiljeni smo reagirati kako bi otklonili sumnje u razloge otkazivanja Ugovora o radu gospodina Vlatka Klarić", navodi pravna služba ustanove URIHO.

"Gospodinu Klariću  nije uručen otkaz Ugovora o radu, kako gospodin Klarić ističe, radi upozoravanja na nezakonitosti, već radi teške povrede obveza iz radnog odnosa, odnosno potpunog gubitka povjerenja u navedenog radnika.  Naime, gospodin  Klarić  je u subotu, koja je u Ustanovi neradni dan, neovlašteno  ušao u zaključanu prostoriju u kojoj inače niti ne radi, čitao i pregledavao dokumente, a koje je kasnije dostavio redakciji portala Zagrebancija, odnosno Nacionala, radi čega mu je Ustanova, nakon provedenog postupka,  otkazala ugovor  o  radu. Također ističemo  kako se gospodin Klarić nalazi na bolovanju,  odnosno i dalje je  zaposlenik Ustanove, obzirom da mu nije istekao otkazni rok, te ima sva prava kao i ostali radnici Ustanove zajamčena Kolektivnim ugovorom za radnike URIHO-a“, zaključuje pravna služba.

In-Portal