VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Uplift akademija - što je to?

Prošli puta progovorili smo o ‘liftingu’, k tome još i mentalnom, kako bismo našem ‘malom velikom čovjeku’ dali podršku i poticaj, ohrabrili ga i podigli, osnažili mu vjeru u sebe da nastavi dalje

Sretna žena u kolicima, ilustracija.

 

Ovoga tjedna korijen nam engleske posuđenice isti - ‘lift’ (dizanje), s malim dodatkom prefiksa ‘up’ (gore), k tome još i rječce ‘akademija’.

Naime, čitam prošlih dana tekstove o ‘Uplift akademiji’ koju je, u suradnji s Mastercardom, osmislila i već drugu sezonu održava, tko drugi nego (draga mi) Algebra. Dečki ispred vremena bili i do danas ostali, nepresušnih ideja, energije i hrabrosti, oni kojima niti nebo nije granica, koji svojim činjenjem i ponašanjem pokazuju da je i u tim visinama biti jednostavan i pristupačan više nego moguće.

A tko bi bolje od Algebre mogao (pro)govoriti o ‘upliftu’, tom uzdizanju, ali ne nadmenom, koje i od drugih znanje i iskustvo upija i radeći na sebi iz dana u dan granice pomiče. Ovi su dečki upravo najbolja definicija i najslikovitiji primjer značenja i primjene ovog novovjekim celofanom umotanog izraza.

I tako je u programu ‘Uplift akademije’ poseban naglasak stavljen na važnost mentoriranja u razvoju profesionalne karijere. U ovim modernim vremenima, gdje se individualizam previše naglašava i očekuje, osuvremenjeni povratak na metode pozitivnog transfera znanja i iskustava ‘sijedih glava’ nadu društvu vraća. Jer, kako kaže stara narodna ‘drvo se na drvo naslanja, a čovjek na čovjeka’.

A krenulo je to još od staroga Homera i njegovog znanog nam epa. Odlazeći u Trojanski rat, Odisej je brigu o sinu povjerio svome prijatelju imena Mentor. Mudrog, odmjerenog i odgovornog Mentora Odisejev sin Telemah, u odsutnosti oca, poštivao je i uvažavao i od njega puno toga učio.

Mentor, savjetnik, učitelj, ‘backup’ ili kako god ga zvali, od Odisejevog doba, do ‘Uplift akademije’, a i dalje, onaj podržavajući, poticajni i usmjeravajući oslonac, koji povjerenje u vlastite snage pobuđuje i ulijeva.

I kao što slavni redatelj Steven Spielberg jednom reče: ‘Istinski mentor ne teži projicirati vlastitu sliku na drugu osobu, već joj daje priliku da sama svoju stvori.’

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti