Višnji Biti nagrada za promicanje prava djeteta

Svečana dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta za iznimna postignuća u zaštiti dobrobiti, prava i interesa djece 2013. godine održana je u Ministarstvu socijalne politike i mladih, a ovogodišnji laureat je ugledna televizijska i radijska novinarka

U Ministarstvu socijalne politike i mladih je održana svečana dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta za iznimna postignuća u zaštiti dobrobiti, prava i interesa djece 2013. godine. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić dodijelila je ovogodišnju nagradu Višnji Biti, dugogodišnjoj radijskoj i televizijskoj novinarki i urednici. Višnja Biti prepoznata je zagovarateljica i promicateljica prava djeteta u brojnim područjima života djece te je još kao studentica 1975. godine pokrenula emisiju "Zašto tako“ koja se emitira i dan danas, dakle već 38 godina.
Višnja Biti rođena je u Zagrebu gdje je završila osnovnu i srednju školu te diplomirala na Filozofskom fakultetu smjer komparativna književnost i filozofija. Kao studentica počela je surađivati u Obrazovnom i dječjem programu tadašnjeg Radio Zagreba te se po završetku studija tamo zapošljava i do danas radi.
Emisija "Zašto tako“ zamišljena je kao dokumentarna emisija koja prati život djece i mladih. Intervjui i reportaže za potrebe te emisije snimaju se na terenu – u školama, kod kuće, u domovima učenika i studenata te mjestima gdje se okupljaju djeca i mladi. Osim što prati intimne socijalne, psihološke, zdravstvene i sve ostale probleme odrastanja djece, vrlo je posebna po tome što djeci i mladima daje mogućnost da otvoreno govore o svemu što ih zanima, da izraze probleme u školi i obitelji, ukažu na fenomene u društvu, jednom riječju da ostvare pravo glasa izgovorenom riječi u medijima. Otprilike pola emisije snima se u obliku reportaže kojima se prikazuje život djece i mladih, a drugu polovicu čine reportaže snimljene na kongresima, stručnim skupovima i tribinama na kojima stručnjaci različitih profila govore o temama s područja zdravlja, odgoja i obrazovanja. Kombiniranjem ona dva povezana "svijeta“, dobiva se cjelovita slika života djece i mladih u Hrvatskoj.
Pored emisije "Zašto tako“, Višnja Biti na Prvom programu Hrvatskog radija radi emisiju "Savjetovalište“. Ova je emisija namijenjena roditeljima i učiteljima, koji u prvom redu, brinu o odgoju i obrazovanju djece. "Savjetovalište“ je emisija u kojoj se vrlo konkretno i stručno odgovara na pitanja roditelja, odgajatelja i nastavnika. Odgovaraju liječnici, psiholozi, pedagozi, sociolozi i drugi stručnjaci, ovisno o tome o kojem je problemu riječ. Namjera je autorice i urednice da se o temama odgoja, obrazovanja i zdravlja govori na jednostavan i svima razumljiv način.
Predanost Višnje Biti u novinarstvu prijateljskome prema djeci i o djeci očituje se kroz stotine sati radijskog programa koji zagovara prava djece, istovremeno dajući djeci prostora da kažu što im je bitno.
Odluci o dodjeljivanju nagrade za životno djelo za promicanje prava djeteta Višnji Biti značajno su pridonijele preporuke UNICEF-a, Agencije za odgoj i obrazovanje, Pravobraniteljice za djecu, Pravnog fakulteta u Zagrebu, Plavog telefona, Hrabrog telefona, Foruma za slobodu odgoja, Hrvatskog filmskog saveza, Hrvatskog novinarskog društva, Psihološkog centra TESA i Školske knjige.
Izvor: MSPM

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL