Osmogodišnji Theo s poremećajem iz spektra autizma koautor je slikovnice o čarobnjaku Pufiću

Mladi Theo Mitrović, uz podršku Maura Lakovića, idejnog tvorca Čarobnjaka Pufića, napisao je i ilustrirao ovu Pufićevu avanturu

Theo u publici.

 

- Znaš, to je malo teškica, ali ja to znam sve. Ja sam veliki pametnjaković - za HRT je kazao Theo. Kako je pojasnila njegova majka Monika, Theo joj je slikovnicu izdiktirao, a sam je napravio ilustracije. Cijeli proces nadgledao je idejni tvorac glavnog lika i inkluzivnih slikovnica, psiholog i terapeut Mauro Laković.

- Kad mi je Theova mama poslala fotografije što je Theo napravio, shvatio sam da u rukama držim ključ za mnoge promjene - rekao je Mauro, koautor slikovnice.

Taj ključ su oni. Borci protiv predrasuda. Theo - dječak s poremećajem iz spektra autizma i Domagoj s Aspergerovim sindromom. I dok Theo uživa u izradi slikovnice, Domagoj uspješno studira strojarstvo.

- Mi koji smo drugačiji idemo putem koji čak i ne postoji. To često vodi u grmlje i negdje gdje nitko drugi nije išao - borbe 'drugačijih' iz kojih rezultiraju pobjede - pojasnio je Domagoj Jurčić.

Predstavljanje slikovnice održano je 6. travnja u organizaciji Udruge Plavi cvijet u prostoru Gradske knjižnice Slavonski Brod.

Theo i mama.O svemu je na društvenim mrežama izvijestila i Udruga Plavi cvijet.

- Danas je bilo predivno! Naš Theo je bio predivan i hrabar, a Domagoj, bez riječi smo, jedan izuzetan i pametan mladić koji nam svima može biti primjer! Hvala i doktoru Jugoslavu Gojkoviću koji se dotaknuo jedne bitne, a često zanemarene teme, a to je što znači biti roditelj djeteta s dijagnozom autizma, koliko svakodnevne borbe i odricanja je potrebno, koliko roditelji zanemaruju vlastito zdravlje i prečesto trpe obiteljski, bračni, bratski, prijateljski i poslovni odnosi. Hvala svima što su nas došli poslušati, ako smo za nijansu pomaknuli granicu razumijevanja mi smo zadovoljni - napisali su iz udruge Plavi cvijet.

Ono što je ispočetka zamišljeno kao slikovnica u pdf formatu samo za roditelje, na kraju je ispala predivna, šarena slikovnica u tiskanom obliku. Sama slikovnica je i terapeutskog karaktera, pokazuje djeci da se svi problemi mogu riješiti, a dotiče se i vršnjačkog nasilja, kao i ekologije.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti