INTERVJU, MARIA TOMIĆ PREINER Želja nam je u budućnosti stvoriti mrežu poduzetnika s invaliditetom

Želim pomoći osobama s invaliditetom da savladaju sve potencijalne izazove, pri čemu koristim profesionalna znanja i vještine koje sam stekla studirajući socijalni rad i psihologiju, ali i osvoje osobno iskustvo, kaže Maria

Maria Tomić Preiner

 

Ukratko se predstavite, koliko dugo ste predsjednica udruge, kako je do toga došlo i tko sve danas čini vaš tim?

- Ja sam Maria Tomić Preiner, diplomirana sam psihologinja i socijalna radnica, te trenutno završavam edukaciju iz područja Gestalt psihoterapije. Osim toga, i sama sam osoba s invaliditetom, te je to jedan od razloga zašto sam 2012. godine odlučila osnovati udrugu Centar za razvoj vrijednosti koja pruža podršku osobama s invaliditetom i članovima njihove obitelji i njihovim roditeljima. Udrugu sam osnovala nošena željom da na jednom mjestu pružamo različite usluge koje imaju za cilj podiči kvalitetu života osoba s invaliditetom. Glavna misija udruge tada, ali i sada glasi 'Od dječjeg osmijeha do životnog uspjeha'. U suštini, to je ono što kroz djelovanje udruge želimo postići, ili jednostavno rečeno već od samog djetinjstva želimo pomoći ovoj korisničkoj skupini da uz puno osmijeha postignu uspjehe unatoč preprekama koji im život može donijeti. Naš tim je jako mali, činimo ga ja i kolegica Senita Makić koja je također osoba s invaliditetom. Iako nas je malo imamo puno entuzijazma i energije i želje da zajedno s drugim osobama s invaliditetom napravimo promjene u lokalnim zajednicama. Isto tako se nadamo da će udruga dobiti stabilnije izvore financiranja, te da ćemo na takav način moći proširiti naš tim.

Koliko udruga ima članova, koje aktivnosti provodi i koje projekte biste istaknuli?

- Udruga nema članove, već korisnike različitih usluga. Tako možemo reći da naše usluge koristi za sada 200 osoba s invaliditetom i članovi njihovih obitelji. Projekti i programi su tematski usmjereni na različita područja života. Onaj koji bi istaknula je 'Sigurno u samostalniji život - usluge za aktivniji život osoba s invaliditetom u zajednici' koji je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projektom se osobama s invaliditetom pružaju usluge u zajednici koje imaju za cilj povećati njihovu neovisnost i kvalitetu njihova života. Aktivnosti se mogu podijeliti u tri skupine: usluge za neovisnije življenje, usluge za poticanje ekonomske neovisnosti kroz poticanje zapošljivosti osoba s invaliditetom i psiho-edukativne aktivnosti čija je svrha osnažiti korisnike i potaknuti ih da sami pokreću određene inicijative za ostvarivanje svojih prava. Potičemo i zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom kroz projekt 'Inkluzivno poduzetništvo + vještine za zapošljavanje =  prevencije nezaposlenosti mladih osoba s invaliditetom'. Osnažujemo žene s invaliditetom za trudnoću i roditeljstvo kroz projekt 'Roditeljska ljubav ne poznaje granice'. Usluge za osobe s invaliditetom koje pružamo su Volonterski servis 'Pomoć u kući'. Putem ove usluge nadograđujemo osobnu asistenciju kroz pomoć volontera. Nudimo i uslugu 'Wellness za moju ženstvenost' kroz koju putem ove usluge žene s invaliditetom mogu dobiti besplatne kozmetičke ili frizerske usluge. Također, pružamo i uslugu psihološkog savjetovanja i psihoterapije, te uskoro pokrećemo i aktivnost prave pomoći. Kroz našu tražilicu posla pod nazivom 'Posao za sve' osobama s invaliditetom omogućujemo da lakše pronađu posao. U tom kontekstu pružamo savjetovanje za profesionalni razvoj. Uz navedeno provodimo i različite edukativne aktivnosti od kojih bi istaknula online 'Info dane o zapošljavanju i samozapošljavanju osoba s invaliditetom' koje ćemo održati 24. i 25. travnja.

Koji su najveći izazovi s kojima se susrećete u  radu?

- Istaknula bih poteškoće u osiguravanju financijske stabilnosti udruge u smislu nedostatka sredstava za realizaciju aktivnosti na još većem nivou, ali i nemogućnosti zapošljavanja novih stručnjaka. Naime, želja nam je, na primjer, organizirati besplatna putovanja za osobe s invaliditetom kroz aktivnost 'Putovanje dostupno svima' što zahtjeva određenu količinu novaca. Također bi htjeli poboljšati portal 'Posao za sve' i promovirati ga kako bismo s istim upoznali što veći broj nezaposlenih osoba s invaliditetom, ali i poslodavce. Još jedna poteškoća nam je i pronalazak osoba s invaliditetom da se uključe u aktivnosti u smislu smanjene razine motivacije, a i njihove nesigurnosti da sudjeluju u istima. Na primjer trenutno s Algebrom provodimo projekt 'DIG IN! - Digitalno & inkluzivno!' kroz koje osnažujemo osobe s invaliditetom za rad u području turizma putem motivacijskih radionica i različitih usluga karijernog savjetovanja za rad u ovom području. Uz navedeno, osobe koje se uključe u program moći će završiti edukaciju iz digitalnog marketinga. U taj projekt planiramo uključiti 90 nezaposlenih osoba s invaliditetom pa nam jedan od izazova predstavlja njihovo motiviranje za uključivanje u ovu odličnu aktivnost.

Koji su općenito najveći problemi korisnika udruge?

- Najčešće poteškoće korisnika naše udruge mogli bismo svrstati u nekoliko kategorija, s jedne strane je taj osjećaj osamljenosti i izoliranost i zapravo jako uske i slabo razvijene socijalne mreže. Nerijetko nam korisnici zapravo govore kako im nedostaje društveni život, da su često ti odnosi svedeni na članove uže obitelji i zato im nedostaje taj osjećaj pripadanja vršnjačkim skupinama. Također, zbog covida, potresa i svih stresnih situacija koje su se dogodile, često je prisutan i osjećaj straha, tjeskobe, neizvjesnosti, ali i depresivnosti. Kroz savjetodavni rad s osobama s invaliditetom uočavamo i poteškoće niskog samopouzdanja, zato je važno navesti da smo uočili veliku potrebu za razvojem socijalnih vještina, zatim uopće poznavanja prava koje mogu ostvariti na temelju invaliditeta. Zatim je i velik problem činjenica da je velik broj osoba s invaliditetom nezaposlen te nailazi na mnoge prepreke pri traženju posla. Nailazimo i na probleme loših međuljudskih odnosa unutar obitelji, izoliranosti osoba s invaliditetom u svojim malim sredinama koja je još više izražena u ruralnim sredinama, pa život u neadekvatno arhitektonski prilagođenim životnim prostorima koji doslovno onemogućavaju osobama izlazak iz kuće/stana ili slobodno kretanje uz raznorazna pomagala i slično. Istaknula bih i osjećaj nesigurnosti u smislu da osobe s invaliditetom imaju strah od razvijanja svojih mogućnosti te očekivanja da od života mogu i trebaju dobiti puno više. Nailazim u radu na osobe koje su se pomirile s postojanjem u osjećaju bespomoćnosti. S druge strane nam se obraćaju i roditelji osoba s invaliditetom tražeći pomoć pri navigiranju odnosa prema djeci s invaliditetom jer žele biti njihovi zaštitnici, ali žele im i omogućiti da se vide jednaki i drugima jer to i jesu. Postoji i problem stambenog zbrinjavanja djece s invaliditetom koja se ne mogu brinuti o sebi te tko će nastaviti tu istu skrb koju im danas roditelji pružaju kad roditelji više to ne budu mogli ili ne budu više živi. Općenito, vidimo kod roditelja da su pod velikim stresom jer često ne mogu dobiti skrb, usluge i odgovore koji bi im omogućila, a samim time i djeci te osobama s invaliditetom, lakši život.

Koje su to najznačajnije prepreke osoba s invaliditetom kada govorimo o zapošljavanju, odnosno, samozapošljavanju i kako ih, prema vašem mišljenju, riješiti?

Maria Tomić Preiner- Kada govorimo o zapošljavanju, tu je još uvijek problem teža zapošljivost osoba s invaliditetom, a posebno kada se radi o osobama s višestrukim poteškoćama. Kod samih osoba s invaliditetom često je prisutan i osjećaj nepovjerenja u to da će uspjeti pronaći posao, odnosno da će pronaći posao koji odgovara njihovim interesima i obrazovnom profilu. Najčešće, ako se dugo nalaze izvan tržišta rada, osobe odustanu od traženja posla. Kada govorimo o samozapošljavanju kao alternativi zapošljavanja na otvorenom tržištu, glavne poteškoće na koje osobe s invaliditetom, ali i druge osobe bez invaliditeta nailaze su nedostatak profitabilne poslovne ideje ili strah od neuspjeha. Mislim da je isto tako problem što pokretanje vlastitog posla zahtjeva puno energije, ali i podrške i, ako si sam, može biti prilično izazovno realizirati poslovnu ideju. Često se čuju i rečenice poput 'Ja to neću moći' ili pak 'Nemam dovoljno financijskih sredstava da realiziram svoju ideju'. U ovom kontekstu važno mi je naglasiti da je potrebna još veća senzibiliziranost poslodavaca, ali i veći angažman nadležnih institucija za poticanje samozapošljavanja osoba s invaliditetom. Naša udruga se kroz aktivnosti usmjerava na barem djelomično rješavanje navedenih problema. S jedne strane, osnažujemo osobe s invaliditetom za ulazak u tržište rada kroz profesionalno savjetovanje, ali i različite radionice. Nastojimo ih povezivati s potencijalnim poslodavcima i pomoći im u pisanju životopisa i zamolbi. S druge pak strane, one koji razmišljaju o samozapošljavanju osnažujemo u tom smjeru i pomažemo im osmisliti i razraditi poslovne ideje. Velika nam je želja u budućnosti stvoriti mrežu poduzetnika s invaliditetom kako bi zajedno inicirali stvaranje kvalitetnije podrške ove vrste poduzetnika. Bilo bi nam drago da nam se jave jer im možemo pružiti korisne edukacije, a i možda zajedno pokrenemo neku inicijativu stvaranja poduzetničkog inkubatora za osobe s invaliditetom.

S druge strane, kako potaknuti osobe s invaliditetom na pronalazak posla, ili na pokretanje vlastitog biznisa?

- Mislim da je tu potrebno puno truda i pružanja podrške osobama s invaliditetom u osvještavanju da oni mogu oboje, odnosno, zaposliti se, ili pak pokrenuti vlastiti posao. Važno je da dobiju informaciju da u tom procesu mogu dobiti podršku i da se istu ne ustručavaju tražiti. Nekako je važno da kroz edukativne aktivnosti radimo i na osvještavanju koliko je financijska neovisnost važna za kvalitetniji život u cjelini. Naša udruga zaista pruža podršku u ovim smjerovima i zato bi nam bilo drago da nam se osobe s invaliditetom jave. Više o ovoj temi moći će saznati na info danima o zapošljavanju i samozapošljavanju.

Recite nam na koji način ih dolazak u Centar za razvoj vrijednosti može osnažiti na putu do zaposlenja?

- Možemo im pomoći da se dobro prezentiraju poslodavcu, ali isto tako kroz karijerno savjetovanje da odluče što u konačnici žele raditi u budućnosti. S druge pak strane trudimo se povezati ih s potencijalnim poslodavcima. Već spomenuti projekt 'DIG IN! - Digitalno & inkluzivno!' koji provodimo u partnerstvu s Algebrom povećat će zapošljivosti osoba s invaliditetom u turizmu. Ako se netko vidi u ovom području ili možda živi na moru neka nam se slobodno javi i rado ćemo ga uključiti u projekt.

Recite kako je korona utjecala na rad udruge - imate li dodatnih problema s financiranjem, uspijevate li provoditi projekte u tijeku i kako ide s novim aktivnostima?

- Korona nas je naučila prilagodljivosti tako da smo sve edukativne aktivnosti prebacili u online okružje, a isto tako pružali i psihološku podršku kada je to bilo potrebno. Zapravo smo shvatili da kroz online učenje možemo aktivnosti učiniti dostupnijima osobama s invaliditetom iz različitih dijelova Hrvatske. Vezano uz financiranje, uočili smo manji broj natječaja na koje se možemo javljati kako bi ostvarili održivost, ali nadamo se da će se to promijeniti. Sve projekte uspijevamo uspješno provoditi i nadamo se da će nam nadolazeći info dani također privući osobe s invaliditetom. U ljetnim mjesecima želja nam je organizirati poduzetnički kamp ako nam uvjeti to budu omogućavali.

Aktivnosti udruge u narednom periodu, planovi?

- 28. i 29. travnja organizirat ćemo info dane o zapošljavanju i samozapošljavanju za osobe s invaliditetom na kojima će se moći više saznati o sljedećim temama: radionica 'Kako svoje ideje pretvoriti u poduzetnički pothvat', radionica 'Što je to samozapošljavanje i je li to za mene?', predavanje 'Koji nam poticaji stoje na raspolaganju za pokretanje vlastitog posla' i radionica 'Kako se najbolje predstaviti poslodavcu ako krenem u potragu za poslom'. Također prikupljamo prijave za predavanje 'Pokreni svoj posao u turizmu'. Neke usluge provodimo kontinuirano (psihološko savjetovanje, volonterski servis pomoći u kući, wellness za moju ženstvenost). Pružamo uslugu karijernog savjetovanja.

Vaša poruka za kraj?

- Usudite se uživati u životu i dopustite drugima da vam budu podrška, te tražite podršku u ostvarivanju svojih ciljeva. Nadam se da će te upravo našu udrugu prepoznati kao mjesto gdje to uistinu možete dobiti.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti