EGSO Svjetlana Marijon dobila priliku govoriti o važnosti uloge civilnog društva u planovima za oporavak

Svjetlana Marijon je na svom Facebook profilu 21. listopada 2021. objavila da je kao članica Studijske skupine imala priliku govoriti o važnosti uloge civilnog društva u planovima za oporavak

Svjetlana Marijon

 

- Ako ne sudjelujemo u procesu planiranja i ako nas planovi ne spominju, nećemo biti niti u procesu provedbe! Ukoliko su organizacije civilnog društva izuzete iz plana za oporavak, neće biti ni projekata ni aktivnosti u zajednicama pojedinih država članica. Unija želi da su OCD-i dio horizontalnih tema. Što nam znači tvrdnja da je civilno društvo važno, ako nam nakon te tvrdnje ostaje tišina (nema poziva za financiranje), praznina (nemam aktivnosti) i neizvjesnost koju osjećamo? Ne može se i ne smije se sudbinu civilnog društva prepustiti samom civilnom društvu jer su oni (mi) ti koji se bore, pa će se izboriti i za sebe. EU mora pronaći odgovor za zaboravljeno civilno društvo. Mi u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru dajemo savjete, ali bi tijela Unije s razinom donošenja odluka trebala osigurati sredstva za civilno društvo kada u tome zakažu njene države članice!

Istaknula je da je EGSO izglasao dodatno mišljenje o Godišnjoj strategiji održivog rasta 2021.

Da se prisjetimo, sredinom srpnja ove godine objavili smo da su članovi Skupine III Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO-a) - Skupine 'Raznolikost Europe', i to Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ/HCRV), Danko Relić (Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar) i Svjetlana Marijon (Udruga Zamisli), predstavili svoj rad javnosti 16. srpnja 2021., u Školi narodnog zdravlja 'Andrija Štampar' u Zagrebu, Rockefellerova ulica 4.

Tada su objasnili načine funkcioniranja Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, a govorili su i o temama na koje daju svoja mišljenja kao članovi stručnih sekcija, izvjestitelji ili suizvjestitelji. Ujedno, pojasnili su kako u tome surađuju sa stručnjacima, predstavnicima civilnoga društva te ostalim socijalnim partnerima. Uglavnom, predstavljanjem svog rada javnost su informirali o tome u koje su izrade mišljenja do danas bili uključeni, otkada je u studenom 2020. godine započeo njihov petogodišnji mandat kao članova treće skupine EGSO-a.

U prezentaciji je predstavljen Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), koji postoji od samih početaka onoga što se danas naziva Europskom unijom. Osnovan je 1957. potpisivanjem Rimskog ugovora. To je forum koji pridonosi jačanju demokratskog legitimiteta i učinkovitosti EU, tako što omogućuje organizacijama civilnog društva iz zemalja članica izražavanje stajališta na europskoj razini.

Odbor je zamišljen kao tijelo koje davanjem savjeta Europskom parlamentu, Europskom vijeću i Europskoj komisiji pruža pomoć u nastojanju da europska politika i zakonodavstvo bolje odražavaju potrebe i želje građana. Zadatak mu je i promicati razvoj EU uz što veće uključivanje raznih dionika kako bi Uniju što više približio građanima. EGSO osigurava institucionalni forum organiziranog civilnog društva za zastupanje, informiranje, izražavanje i dijalog. Odbor ima 329 člana iz svih 27 država članica EU, a zastupljenost svake zemlje je otprilike razmjerna veličini njezinog stanovništva. Svaka zemlja članica predlaže svoje članove koje potom mora imenovati Vijeće EU-a, a svi članovi dužnosti moraju obavljati u općem interesu EU-a, neovisno o uputama svojih vlada ili organizacija kojima pripadaju. Od stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, mandat članova odbora povećan je na pet godina, s mogućnošću reizbora. Odbor odražava golem raspon raznih interesa u društvu, jer članstvo dolazi iz tri temeljne skupine: poslodavaca, radnika i tzv. skupine raznih interesa, u kojoj su predstavnici organizacija aktivnih u društvenim, gospodarskim, građanskim, profesionalnim, okolišnim, kulturnim i drugim područjima.

Naime, Europski parlament, Vijeće i Komisija imaju zakonsku obvezu konzultirati EGSO o mnogim pitanjima. EGSO svoja mišljenja daje, ne samo oko tih obveznih savjetovanja, već i na vlastitu inicijativu, o bilo kojoj temi vezanoj za politiku EU-a za koju smatra da je to potrebno. Pored toga, priprema i 'istraživačka mišljenja', kad Komisija, Parlament ili Vijeće Europske unije zatraže da EGSO razmotri i da prijedloge u područjima od naročitog značenja za organizirano civilno društvo.

Inače, Svjetlana Marijon je predsjednica Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom 'Zamisli', koja djeluje na području cijele Republike Hrvatske. Članica je EGSO-a od 21. rujna 2020. godine. U listopadu prošle godine prisustvovala je upoznavanju s tehničkim stvarima i logističkim elementima u Bruxellesu u Belgiji. Kao članica hrvatske delegacije prisustvovala je do sada na dvije konferencije.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti