KAŠTELA Predstavljen projekt 'Širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi'

Aktivnostima se namjerava obuhvatiti više ciljanih skupina, odnosno, mlade do 25 godina, osobe s invaliditetom, i starije od 54 godine, što čini ukupno 40 korisnika, a cilj je svakoj skupini pružiti specifične socijalne usluge koje će im izravno pomoći u ublažavanju teškog stanja populacije, povećat će se njihova mobilnost, smanjiti društvena isključenost mladih kroz organizaciju klupskih aktivnosti i kroz razne edukacije prevladati će informacijsku izoliranost, kazala je zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić

Kaštela, radionica

 

Pred zgradom Gradske uprave u Kaštelima predstavljen je ovog ponedjeljka, 18. listopada, projekt 'Širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi – Grad Kaštela' kojega provodi Grad zajedno s Udrugom sveti Jeronim. Provedba projekta planirana je u iduće dvije godine, a njegova ukupna vrijednost je nešto manja od 2 milijuna kuna, 100 posto je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda (85 posto ESF i 15 posto Državni proračun Republike Hrvatske).

 - Cilj projekta je razvoj socijalne usluge u zajednici kako bi se smanjila socijalna isključenost i prevenirala institucionalizacija najranjivijih skupina u društvu. Aktivnostima se namjerava obuhvatiti više ciljanih skupina (mlade do 25 godina, osobe s invaliditetom, i starije od 54 godine), ukupno 40 korisnika, a cilj je svakoj skupini pružiti specifične socijalne usluge koje će im izravno pomoći u ublažavanju teškog stanja populacije, povećat će se njihova mobilnost, smanjiti društvena isključenost mladih kroz organizaciju klupskih aktivnosti i kroz razne edukacije prevladati će informacijsku izoliranost – kazala je zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić.

Evaluacija projektnih aktivnosti utjecati će na izradu nove Strategije Grada i dati smjer razvoja za pružanje socijalnih usluga u širem gradskom području, a sve u cilju poboljšanja i održivosti usluga za vrijeme i nakon završetka projekta.

- Nakon višegodišnjeg truda i borbe s administracijom te pohađanja različitih edukacija, upravo ovakvi rezultati me iznimno vesele -  istaknula je Marijana Mišerda Bajić, voditeljica odsjeka za EU projekte u gradu Kaštela.

Kroz projekt su zaposleni koordinator, socijalni mentor, psiholog te vozač (član mobilnog tima) na rok od 24 mjeseca. Aktivnosti na terenu koje se provode su povećanje mobilnosti korisnika, pružanje usluga savjetovanja, organizirana individualna podrška za korisnike, organizirana prehrana, a planiraju se aktivnosti javne kampanje s ciljem promocije procesa deinstitucionalizacije, konferencije o potrebama ulaganja u proces deinstitucionalizacije na lokalnoj razini, okrugli stolovi, javna rasprava te edukacije za organizacije civilnog društva.

- Zahvaljujem Gradu što nas je uključio u ovaj projekt jer će nam kombi vozilo uvelike pomoći da obavljamo usluge namijenjene našim korisnicima, a važno je napomenuti da je projektom obuhvaćena organizacija prehrane 20 korisnika s područja Kaštela – kazala je Bernarda Janković iz Udruge sveti Jeronim.

Cjelokupni iznos za nabavu vozila osiguran je kroz Europske strukturne i investicijske fondove, a koristit će se samo za potrebe projekta i za vrijeme trajanja projekta koji se provodi na temelju  poziva 'Unapređenja postojećih i širenje usluga izvaninsitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb'  u sklopu ITU mehanizma.

Izvor: Grad Kaštela

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti