URIHO IMA NOVI EU PROJEKT Inkluzivno obrazovanje odraslih osoba s invaliditetom

Od evaluatora projekt Ustanove URIHO najbolje je ocijenjen, zauzevši sjajno prvo mjesto među projektima koji su prihvaćeni za financiranje od strane Agencije za mobilnost i programe EU

Ustanova URIHO

 

Ustanova URIHO 1. studenog 2020. pokrenula je novi EU projekt  pod nazivom 'Inkluzivno obrazovanje: osiguravanje pristupačnosti nestrukovnog obrazovanja' koji je prijavljen u okviru natječaja Erasmus+: KA204 strateška partnerstva za potporu inovacijama.

Od evaluatora URIHO-v je projekt najbolje ocijenjen, zauzevši sjajno prvo mjesto među projektima koji su prihvaćeni za financiranje od strane Agencije za mobilnost i programe EU.

Projekt je strateško partnerstvo stručnjaka iz sedam europskih zemalja te je usmjeren na rješavanje problematike niske stope participacije osoba s invaliditetom u nestrukovnom obrazovanju odraslih.

- Cilj projekta je razviti strukturirani model integracije osoba s invaliditetom u nestrukovno obrazovanje odraslih, koji se sastoji od dva kurikuluma za izobrazbu pružatelja nestrukovnog obrazovanja te Priručnika za integraciju osoba s invaliditetom u nestrukovno obrazovanje odraslih.

Ovi resursi bit će javno dostupni na osam jezika - engleskom, hrvatskom, njemačkom, slovenskom slovačkom, češkom, grčkom i rumunjskom kako bi se omogućilo njihovo korištenje od strane svih stručnjaka i organizacija koje žele povećati pristupačnost svog rada za osobe s invaliditetom, a očekuje se da će poslužiti kao temelj za implementaciju budućih inkluzivnih praksi na razini EU.

Projekt se temelji na suradnji tri profila stručnjaka (stručnjaci za integraciju osoba s invaliditetom, stručnjaci za asistivne tehnologije i pružatelji nestrukovnog obrazovanja odraslih) iz sedam različitih europskih zemalja (Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Češka, Grčka, Austrija, Rumunjska).

URIHO je koordinator ovog projekta, što znači da je uz stručnu ulogu kreiranja sadržaja za ostvarenje cilja projekta, odgovoran i za koordinaciju aktivnosti i komunikacije među partnerima, kao i osiguravanje provedbe projekta u skladu sa Sporazumom o dodjeli bespovratnih sredstava - pojasnila nam je Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju.

Vrijednost projekta je 291.002 eura namijenjenih za sve dionike projekta, a njegovo predviđeno trajanje je 32 mjeseca, odnosno od 1. studenog 2020. do 30. lipnja 2023.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović