Kako se osobe s invaliditetom mogu kvalitetno uključiti na tržište rada

PITANJE: T. P. (24) Završila sam srednju školu i došla do treće godine studija, ali tada sam odustala. Ne krivim invaliditet koji me usporava, već sam spoznala da nemam ni volje ni interesa za nastavak studija.

 

Živim s roditeljima koji me uzdržavaju. Financijski ne stojimo loše, ali zbog vlastitog psihičkog zdravlja i socijalnih kontakta moram tražiti posao. Nikada nisam radila i ne znam od kuda krenuti? Molim konkretne savjete.

ODGOVOR: Traženje posla treba biti aktivno i sustavno, a započnite ga informiranjem o ponudi slobodnih radnih mjesta. Takve informacije možete pronaći u ispostavama ili područnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) ili jednostavnim pretraživanjem ponude radnih mjesta na portalu namijenjenom posloprimcima - burzarada.hzz.hr.

Ako se prijavite u evidenciju HZZ-a vaš savjetnik će vam pomoći u traženju posla kroz: informiranje o slobodnim radnim mjestima, pomoć u definiranju radnog potencijala, definiranju aktivnosti kojima ćete poboljšati svoju zapošljivost, definiranju zanimanja u kojima imate najveće šanse za zapošljavanje, uključivanje u radionice kroz koje se stječu znanja i vještine za što uspješnije snalaženje na tržištu rada (Kako tražiti posao,

Samoprocjena vlastitih potencijala, Kako se predstaviti poslodavcu i druge radionice prema potrebama nezaposlenih osoba), informiranje o mjerama aktivne politike zapošljavanja, pravne savjete, pomoć u dodatnoj (samo)procjeni osobnih mogućnosti, pomoć pri odabiru programa obrazovanja i osposobljavanja, utvrđivanje preostale radne sposobnosti.

U evidenciju nezaposlenih HZZ-a možete se prijaviti kada se odlučite za aktivno i sustavno traženje posla. Nezaposlene osobe i ostali tražitelji zaposlenja prijavljuju se u evidenciju nezaposlenih prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Prijava u evidenciju vrši se osobno ili putem e-kanala.
Za osobnu prijavu u evidenciju potrebni su sljedeći dokumenti: važeća osobna iskaznica izdana u RH, drugoj članici EGP-a ili Švicarsko (za državljane trećih zemalja putovnica ili boravišne iskaznice), potvrda o boravištu (ako se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta navedenog na osobnoj iskaznici), svjedodžba o završenoj školi ili diplome.
Prilikom prijave putem e-kanala potrebno je priložiti digitalnu presliku (scan ili fotografiju): ispunjenu Prijavnicu, identifikacijskog dokumenta (važeće osobne iskaznice – prva i zadnja strana), potvrde o boravištu (ako se prijavljujete izvan mjesta prebivališta navedenog na osobnoj iskaznici), svjedodžbe o završenoj školi ili diplome.
Navedene dokumente zajedno s ispunjenom Prijavnicom potrebno je elektroničkim putem proslijediti na e-mail adresu ureda prema mjestu prebivališta.
Prilikom ispunjavanja prijave nije potreban vlastoručni potpis.
Osobe koje se prijavljuju elektroničkim putem, po pozivu službene osobe, obvezne su priložiti izvornik dokumentacije na uvid, te osobno potpisati obrazac za prijavu - Prijavnicu.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti