UDRUGA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA Spriječimo nasilje nad starijim osobama

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima Vukovar organizirala je 29. svibnja 2020. godine online okrugli stol s temom 'Spriječimo nasilje nad starijim osobama'

 

Zlostavljanje osoba starije životne dobi odnosi se na svako ponašanje u sklopu ljudskih povjerenja, koje na neki način šteti starijoj osobi. Većina starijih osoba nije upoznata s činjenicom kako nasilje nije samo fizičko, nego da postoje i drugi oblici nasilja, kao što su primjerice psihičko zlostavljanje, tjelesno zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, ekonomsko zlostavljanje, zanemarivanje, kombinirano zlostavljanje i drugo. Osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi kao žrtve nasilja u obitelji uživaju posebnu zaštitu prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji ( NN 70/17, 126/19).

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima Vukovar provodi projekt 'Stop nasilju nad starijima', financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koji je započeo s provedbom 1. prosinca 2019. godine te završava 31. svibnja 2020. godine. Partner na projektu je Društvo multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije.

Tijekom projekta provedena je kampanja osvještavanja i podizanja svijesti građana o oblicima nasilja nad najranjivijim društvenim skupinama (osobe starije životne dobi, siromašne osobe, osobe s invaliditetom i drugi). Brojnim aktivnostima udruga je kroz radio i pisane medije, internet i terensku kampanju informirala širu javnost, ali i upozoravala osobe starije životne dobi o oblicima nasilja te ih poticala na prijavljivanje nasilja.

Okrugli stol organiziran je povodom završetka projekta te su tijekom istog predstavljene provedene aktivnosti i ostvareni rezultati u šestomjesečnom razdoblju te su iznesene preporuke utemeljene na iskustvima stečenim tijekom provedbe projekta. Sudionici okruglog stola proveli su diskusiju tijekom koje su izmijenjena iskustva i izneseni brojni prijedlozi o tome kako se otvorenijom suradnjom i povezivanjem organizacija i institucija može pružiti učinkovitija pomoć i podrška žrtvama nasilja.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na okruglom stolu je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

Želite li se besplatno informirati o svojim pravima i trebate pomoć oko sastavljanja podnesaka pred javnopravnim tijelima, kontaktirajte Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima u Vukovaru ili Osijeku, pozivom na broj telefona 032/639-333 ili 031/779-419 ili dolaskom na adresu Ljudevita Gaja 12, Vukovar ili adresu Hrvatske Republike 43/1, Osijek.

 

Autor: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti