ZAGREB Predstavljen projekt 'Budi AUT' za bolje razumijevanje osoba s autizmom

Grad Zagreb pruža financijsku pomoć i podršku u obiteljima osoba s autizmom u slučaju hospitalizacije, bolesti, medicinske i stomatološke intervencije i drugih hitnih situacija, kao i usluge rane intervencije, rekao je gradonačelnik Bandić

 

Zagrebačka udruga za autizam predstavila je projekt 'Budi AUT' kako bi senzibilizirala i osvijestila širu javnost za potrebe i bolje razumijevanje osoba s poremećajima iz spektra autizma.

Projekt je nastao u suradnji sa studentima Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji su na Maksimiru

postavili instalaciju koja tehnički i sadržajno simuliraa sličan doživljaj podražaja iz okoline na osobe s autizmom. Osim toga, predstavljene su i virtualne situacije kroz koje su svi vanjski podražaji pojačani. Tako se svim građanima pruža prilika da 'obuju cipele' osoba s autizmom i barem malo dožive i osjete što znači biti osoba s tom vrstom invaliditeta. Razumijevanje različitosti i razvijanje osjećajnosti simboličan su početak Nove godine.

Ova instalacija postavljena je u razdoblju od 3. do 7. siječnja pored glavnoga ulaza Maksimirskoga perivoja. Nakon završetka Adventa projekt će se prezentirati diljem Lijepe naše.

Predstavljanju instalacije nazočili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković. Gradonačelnik je prošao kroz instalaciju kako bi osjetio na koji način osobe s autizmom doživljavaju zvučne, svjetlosne i osjetilne podražaje.

- Da bismo postali društvo u kojem je inkluzija osoba s invaliditetom norma, u kojem svaki pojedinac ima jednaka prava, bez obzira na individualne različitosti, neophodno je mijenjati društvene vrijednosti i stavove prema osobama s invaliditetom - poručio je gradonačelnik Bandić.

Zatim je dodao kako za ovaj važan projekt Grad Zagreb pruža financijsku pomoć i podršku u obiteljima osoba s autizmom u slučaju hospitalizacije, bolesti, medicinske i stomatološke intervencije i drugih hitnih situacija, kao i usluge rane intervencije.

Dejana Rakić

 

Povezane vijesti