HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR Slalom u kolicima za djecu s cerebralnom paralizom

Treninzi su se održavali u Osijeku, Rijeci, Splitu te Zagrebu. Projekt se odnosio na djecu s cerebralnom paralizom u invalidskim kolicima

 

Hrvatski paraolimpijski odbor je u razdoblju 2018./2019. godine sudjelovao kao partner na projektu Wheelchair slalom (Wslalom), odnosno slalom za osobe u invalidskim kolicima, čiji nositelj je Sportski savez Katalonije za osobe s cerebralnom paralizom. Projekt se odnosio na djecu sa cerebralnom paralizom u invalidskim kolicima, započeo je 2018. godine te trajao dvije godine, objavljeno je na mrežnoj stranici Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Unutar razdoblja od dvije godine u sklopu projekta više od 230 ljudi čulo je za projekt kroz javne prezentacije, večinom u udrugama i školama koje u sustavu imaju djecu sa poteškoćama u razvoju i mlade sa invaliditetom. Nadalje, u sklopu projekta organizirana je i edukacija za trenere Wslaloma na kojima je educirano ukupno 76 trenera. Treneri su na edukaciji prošli osnove pravila Wslaloma, kao i prektičnu nastavu na kojima im je demonstriran Wslalom te osnovna pravila prevedena u praksu.

Kroz projekt 26-ero djece iz četiri hrvatska grada prošlo je obuku Wslaloma te satove treninga na kojima su prošli osnove Wslaloma te praksu. Treninzi su se održavali u Osijeku, Rijeci, Splitu te Zagrebu.

U kolovozu prošle godine održane su Svjetske igre u Sant Cugat-u u Španjolskoj na kojima je, u Wslalomu, HPO predstavljalo deset osoba iz Hrvatske, od toga četvero djece i to Karla Lamza, Ivan Sakan, Daniel Nakić i Mateo Celčić. Sudionici su u sklopu kampa prošli temeljna pravila Wslaloma te natjecanje u kojem su ostvarili zavidne rezultate.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti