HUP OSIJEK Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati

"Iako se posljednjih godina bilježi konstantan rast zapošljavanja osoba s invaliditetom, želimo i dalje uklanjati predrasude o istima, te dokazati njihovu konkurentnost na tržištu rada", rekla je Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za OSI


Nakon održane radionice u Zagrebu, a na traženje članova HUP-a, HUP Regionalni ured Osijek organizirao je u svojim prostorima radionicu na temu 'Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati' koja se održala 27. studenoga 2018. godine.
Radionica koja se organizirala u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, okupila je veliki broj članova HUP-a. Na radionici su predstavljane konkretne mjere i poticaji koji poslodavci mogu koristiti pri zapošljavanju osoba s invaliditetom. 
- Iako se posljednjih godina bilježi konstantan rast zapošljavanja osoba s invaliditetom, želimo i dalje uklanjati predrasude o istima, te dokazati njihovu konkurentnost na tržištu rada, izjavila je u uvodnom govoru Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.
- Osobe s invaliditetom u nekim slučajevima trebaju određene prilagodbe prostora ili radnog procesa. Mnogi poslodavci su prepoznali priliku za dobivanje kvalitetne radne snage uz poticaje koje za zapošljavanje osoba s invaliditetom omogućava država. Stoga su neka od pitanja na koja smo željeli dobiti odgovor na radionici: Koji su izazovi i mogućnosti u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom? Zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom? Kakvi poticaji su osigurani i kako ih ostvariti? Kakve su mogućnosti za radnike kod kojih dođe do smanjenja radnih sposobnosti? Kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote? - navode iz Ureda pravobraniteljice.

Martina Sajko Olovec iz Odsjeka profesionalne rehabilitacije HZZ-a upozorila je potom da se poslodavcima nudi devet paketa mjera, od čega su, u kontekstu osoba s invaliditetom, najpopularnije potpore za zapošljavanje, u sklopu kojih se subvencionira između 10 i 70 posto bruto plaće radnika, kao i mjera osposobljavanja na radnom mjestu, kod koje poslodavac dobiva 700 kuna po osobi, a polazniku se pokriva novčana pomoć i trošak putovanja.
Naposljetku je Julije Šoltić, stručni savjetnik za zapošljavanje osoba s invaliditetom u osječkom HZZ-u, prezentirao primjere dobre prakse, fokusirajući se na ugostiteljstvo i građevinski sektor, podsjećajući kako se unatoč naporima njegova tima u otklanjanju poteškoća sve na kraju svodi na osobnost i radnu etiku pojedinca jer su i osobe s invaliditetom - samo ljudi.

U raspravi koja je uslijedila, poslodavci su imali priliku podijeliti iskustva i izazove na koje nailaze i dobiti odgovore na svoja pitanja vezanu uz ovu temu budući da su predavanja na radionici održali stručnjaci koji se bave zapošljavanjem i radom osoba s invaliditetom. Održavanje radionice popratili su i lokalni mediji.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na radionici su sudjelovali zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević te savjetnici Natalija Krajnović i Mario Burek.
Anita Blažinović

 

Povezane vijesti