Kako glumiti normalnog čovjeka: Monodrama za udrugu slijepih Sisačko – moslavačke županije

Sama monodrama sadrži u sebi puno humorističnih detalja koji podižu raspoloženje i moral osoba s invaliditetom i govori o tome da su najteže situacije u životu premostive

 

Udruga slijepih SMŽ-Sisak provodi akciju pod nazivom "I mi živimo tu" kroz koju prikupljaju novac za nabavu novog kombi vozila za prijevoz slijepih osoba.

Akcija se nastavila i ove subote, u Domu INA Rafinerije Sisak s početkom u 19 sati, gdje je prikazana predstava – monodrama koju je napisao i izvodi Mario Filipi, branitelj, invalid Domovinskog rata.

Predstava pod nazivom "Kako glumiti normalnog čovjeka" čija je premijera bila 15. veljače 2018. godine u dvorani Vatroslava Lisinskog izazvala je veliko zanimanje javnosti.

Smisao naslova i središnjica predstave su zgode koje se autoru događaju dok se kreće u društvu krijući proteze ispod odjeće i hodajući normalno bez štapa. To je priča o životu jednog hrvatskog branitelja, osobna i subjektivna, pa ipak zajednička svim hrvatskim i drugim domoljubima širom svijeta. Sama monodrama sadrži u sebi puno humorističnih detalja koji podižu raspoloženje i moral osoba s invaliditetom i govori o tome da su najteže situacije u životu premostive, a ujedno potiče spremnost i angažman za kvalitetnijim životom.

"Glumim normalnog čovjeka što bolje mogu. Što ljudi manje primijete, to bolje radim. To je ideja", priznaje ovaj bivši hrvatski branitelj. Na to nadovezuje i ratnu priču, ali i glazbu koja je uvijek dominirala u njegovu životu. U predstavi kao autor pjeva svoje i druge pjesme uz pratnju gitarista Fadila Abdulova.

"U glumačke vode doplivao sam slučajno, naime, ravnatelj Gavelle, Boris Svrtan, jednom  je prilikom okupio nekoliko branitelja i zamolio ih da ispričaju svoje priče kako bi se od toga napravila predstava u obliku kolaž priča hrvatskih branitelja",  kaže Mario Filipi.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti