Zagrebački velesajam: Interliber slavi 40. rođendan

Kako najavljuju organizatori, na jubilarnom Interliberu predstavit će se više od 300 izlagača na 13.000 četvornih metara iz 16 zemalja

 

Interliber, najomiljeniji sajam knjiga za sve generacije, ove godine obilježava jubilarno 40. izdanje na Zagrebačkom velesajmu, a svečano otvorenje bit će 7. studenog u 12 sati u paviljonu 6, kada će Sajam otvoriti Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Radi se o najvećoj književnoj manifestaciji u Hrvatskoj i platformi za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja, koja okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare.

Kako najavljuju organizatori, predstavit će se više od 300 izlagača na 13.000 četvornih metara iz 16 zemalja - Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Francuska, Hrvatska, Iran, Italija, Kina, Nizozemska, Njemačka, SAD, Slovenija, Španjolska, Turska, Velika Britanija i Sjeverna Irska.

Jubilarni Interliber održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

U sklopu slavljeničkog kulturno-glazbenog programa ‘Interliber 40’, popratna događanja odvijat će se na tri lokacije: galerija paviljona 5, otvoreni prostor ispred paviljona 5 te na pozornici u paviljonu 6, i to u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara, Grada Zagreba i Zagrebačkog velesajma.

Kako se najavljuje, program na galeriji sastavljen je od tri dijela: dječji program (aktivnosti vezane uz dječju knjigu), strukovni (panel diskusije na temu nakladništva, knjižarstva i knjižničarstva) te promocije knjiga i čitanja. Svakodnevno će se održavati različiti kreativni i edukativni programi: radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire, a pisci će se družiti sa svojim čitateljima. Na otvorenoj pozornici ispred paviljona 5 sve posjetitelje očekuje obilje dobre glazbe i nastupa DJ-a i glazbenih bendova. Na pozornici u paviljonu 6 posjetitelje očekuju novi naslovi i predstavljanja knjiga, razgovori s autorima, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, kvizovi i dodjele književnih nagrada. Posjetitelji će moći, kao i do sada, ostaviti knjige na posebnom mjestu – Knjižideru, koji će ujedno služiti i kao garderoba, a novost ove godine je i prostor za prematanje beba – baby room u paviljonu 6.

Organizatori posebno ističu kviz znanja Interlibera - HIGH FIVE za učenike osnovnih i srednjih škola, koji organizira Zagrebački velesajam u suradnji s Hrvatskim kviz savezom.

Također, ističu i Knjigodar - Knjigu slavimo darujući je!

Hrvatska udruga školskih knjižničara u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom i Zajednicom nakladnika Hrvatske organizira akciju darivanja knjiga jednoj školskoj knjižnici koja samostalno nema uvjeta za kvalitetnu obnovu ili dopunu knjižne građe. Cilj aktivnosti je podizanje svijesti o važnosti školskih knjižnica i značaja kvalitetnoga i aktualnoga knjižničnog fonda za izgradnju društva znanja i pozitivnih humanističkih vrijednosti.

Antikvarijati iz Rijeke i Zagreba organizirat će aukciju starih i rijetkih knjiga.

I ove godine, na sjeveru paviljona 6, Interliber priprema još bogatiji, posebno osmišljeni, edukativno-zabavni sadržaj ‘Znanstveni kvart’, u kojem će moći uživati svi željni znanja u praksi: “Znanstveni kvart predstavlja interaktivan pristup prenošenja znanja i popularizaciju svih znanosti na praktičan i zabavan način. Baš kao svaki kvart i Znanstveni kvart ima svoj plac, trg, mjesto za druženje, obrazovanje i kulturno uzdizanje. I, sve to - u službi besplatnog dijeljenja znanja. Ove godine aktivno je pet cjelina unutar Kvarta: Školica, Plac znanja, Trg odmorko i Zabavni park.”

U sklopu bogatog šestodnevnog programa, posjetitelji će imati prilike naučiti kako prognozirati vrijeme ili pak izolirati svoju DNA te će moći uživati i u robotskim kazališnim predstavama: “Bit će prilike i za otkrivanje misterija zvan mozak, izradu vodomara i šivanje bakterija te uživanje u izvođenju kemijskih pokusa ili pak u iskušavanju u matematičkim igrama. Isto tako, dr. sc. Saša Ceci, doc. dr. sc. Vladimir Stilinović te doc. dr. sc. NIKOLA Poljak, troje renomiranih hrvatskih znanstvenika otkrit će svoj odgovor na pitanje - znanstvenik: fora ili noćna mora?”

Osim pokusa i radionica, posjetitelji će imati prilike iskusiti i tehnološke inovacije te se zabaviti u Kvartovskom zabavnom parku.

Program Znanstvenog kvarta Interlibera održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture te Grada Zagreba.

Što su nam pripremili nakladnici, pročitajte na web stranicama Zagrebačkog velesajma.

U vezi stručnih nagrada, postoje dvije književne: ‘Ovca u kutiji’ i ‘Kočićevo pero’.

Za nagradu ‘Ovca u kutiji’ pojašnjeno je da je to književna nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu, a dodjeljuje se od 2005. Godine: “To je jedina nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Cilj pokretanja ove nagrade jest valorizacija slikovnice kao književno-likovnog visoko vrijednog umjetničkog djela, budući da je u Hrvatskoj zadnjih godina slikovnica kao žanr minorizirana u odnosu na druge književne forme. Uz stručni žiri, najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri. Nagrada Ovca u kutiji dodijelit će se u subotu, 11. studenog na pozornici u paviljonu 6.”

Vezano za ‘Kočićevo pero’, objašnjeno je: “Sa ciljem daljnjeg razvijanja kulturnih veza i suradnje između nakladnika Hrvatske i Bosne i Hercegovine dugi niz godina na INTERLIBERU sudjeluje Zadužbina „Petar Kočić“ iz Banja Luke. Zadužbina će na Sajmu uručiti nagradu ‘Kočićevo pero’ u petak, 10. studenog na pozornici u paviljonu 6.”

Radno vrijeme Interlibera je od 10 do 20 sati, a u petak i subotu do 21. sat. Ulaz je besplatan, kao i parking za sve posjetitelje s južne, zapadne i istočne strane Zagrebačkog velesajma.

Hrvatske željeznice posjetiteljima sajmova odobravaju 40 posto popusta na cijenu povratne karte.

Zagrebački velesajam etablirani je organizator sajmova, poslovnih i društvenih događanja sa 107 godina tradicije u neprekinutom poslovanju. Jedan je od deset svjetskih sajamskih centara utemeljitelja UFI-ja, Međunarodne unije sajmova, stoljetni simbol grada Zagreba i izvozni proizvod Hrvatske.

Klaudija Klanjčić