Značaj upotrebe asistivne tehnologije u poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom

Istraživač Teo Radić, bacc.physioth; poziva vas da ispunite anketni upitnik čiji cilj je utvrditi značaj asistivne tehnologije u poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom što može dovesti do veće samostalnosti pojedinca.

 

Voditelj istraživanja je  prof. dr. sc. Tonko Vlak, dr.med., Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom, Klinički bolnički centar Split; Katedra za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, Medicinski fakultet Split.

Asistivna tehnologija je alat koji se koristi od strane osoba s invaliditetom za obavljanje svakodnevnih zadataka, kao što su odijevanje, kretanje ili kontroliranje svoje okoline, učenje, rad ili sudjelovanje u rekreativnim aktivnostima (npr. štake, elektromotorna kolica, Servus itd., za obavljanje aktivnosti u svakodnevnom životu). Namjera im je putem upitnika utvrditi rasprostranjenost upotrebe asistivne tehnologije u svakodnevnom životu te usporediti kvalitetu života osoba s invaliditetom koji koriste ili ne koriste asistivnu tehnologiju u Republici Hrvatskoj.
Ako ste osoba starija od 18 godina i imate dijagnozu paraplegije ili tetraplegije pozivamo Vas da ispunite upitnik o sebi te korištenju asistivne tehnologije kao i upitnik zdravstvenog statusa. Nekim je osobama za popunjavanje ovog upitnika potrebno do pola sata vremena. Preporučujemo da za njegovo ispunjavanje planirate vrijeme u mirnom razdoblju dana. U redu je ako ga ne popunite odjedanput. Ako nemate vremena da ga završite, web stranica omogućuje povratak na upitnik kasnije.Ne očekujemo da bi sudionici mogli imati ikakve štete zbog popunjavanja upitnika.
Tajnost podataka tj. za što će podatci biti korišteni: Svi prikupljeni podatci bit će anonimni, tretirani povjerljivo i koristit će se isključivo u svrhu istraživanja. Podatci podliježu strogoj informatičkoj i arhivskoj zaštiti Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija.
Temeljem ovog istraživanja napisat će se diplomski rad koji neće sadržavati nikakve osobne podatke ispitanika i koji će biti dostupan u arhivi knjižnice Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu. Upitnik je dostupan na poveznici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbJWnehKD4wdkE9aNp7VWmQ4KG1A8mEK0dMXY4kLV9N_1e1w/viewform

 

Tekst: Božica Ravlić