Davor Bernardić: Ovaj mandat Gradske skupštine je uvođenje reda

Postoje oni koji se vrlo dobro snalaze u neredu, kaže predsjednik zagrebačke Gradske skupštine

"Ono što sam se osobno trudio u zadnjih godinu dana koliko sam predsjednik Gradske skupštine i ono što je Skupština radila u prošle četiri godine mandata ukratko bih mogao opisati kao uvođenje reda. Uvoditi red je najteže, ali ja mislim da je to nužno za grad Zagreb - uvođenje reda, jasnog sustava, pravila i procedure", istaknuo je Bernardić u izjavi za Hinu. Dodao je kako s druge strane, postoje oni koji se vrlo dobro snalaze u neredu.

Novi urbanistički plan

"Ovaj mandat opisao bih kao, prije svega, pokušaj uvođenje reda u svakom pogledu. Tako smo uveli red kad je u pitanju raspolaganje građevinskim zemljištem - da nisu više moguće stvari koje su bile prije, da će Grad Zagreb uprihoditi od kupoprodaje zemljišta a ne kao dosad što su mu iscurili milijuni iz ruku", rekao je. Istaknuo je kako su današnjom odlukom o Generalnom urbanističkom planu (GUP) "nepovratno trasirali određene stvari kad je u pitanju urbanizam u gradu Zagrebu - uvođenje reda u urbanizam, pa se neće više moći dogoditi slučajevi poput Varšavske ulice, pojedinačni akcenti koji će baciti ljagu na urbanističko planiranje".

Bernardić je rekao kako mu je osobno žao što pojedini dijelovi grada izgledaju urbanističko devastirani jer je to, kako je rekao, "nepovratno izgubljeno za generacije i naš je zadatak da preostali dio grada i onaj koji se u sljedećem razdoblju bude izgrađivao bude lijep i dobro planiran".

Korištenje europskih fondova

Istaknuo je odluke gdje su se trudili potaknuti industrijsku revitalizaciju Zagreba, tehnološki park, poticanje na korištenje novih tehnologija, oslobađanje određenih tereta za potrebe proizvodnje do korištenja i pokušaja poticanja što većeg korištenja europskih fondova od strane Gradske uprave.

Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković Gruden (HNS) rekla je kako je to njoj bio treći zastupnički mandat. "Ovaj mandat procjenjujem dosta kompliciranim u odnosu na Skupštinu. To je mandat u kojem je Skupština imala važniju ulogu po novom zakonu o lokalnoj upravi nego što ga je imala u prošla dva mandata u kojima sam bila, ali mislim da to u dovoljnoj mjeri nismo iskoristili", ocijenila je.

Pojasnila je da su neke funkcije Skupštine odlukama prepustili izvršnoj vlasti, odnosno gradonačelniku, što je bilo potpuno krivo jer intencija zakonodavca nije bila takva. Dodala je kako posebno tu misli na kadroviranje. Rekla je kako su u prvom poluvremenu bili sa Borisom Špremom za kojeg smatra da se dosta trudio vratiti gradskom parlamentu neki sjaj koji se s vremenom izgubio te da je u tome bio dosta uspješan.

Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac (Zagrebačka nezavisna lista) rekla je da je ovaj mandat bio prvi kad su imali novi zakon o direktnom izboru gradonačelnika i novu situaciju u skupštini sa novim ovlastima.

"A iza toga nam se dogodilo nakon otprilike godinu dana mandata da nam je i gradonačelnik izašao iz SDP-a, vladajuće stranke i to je izazvalo dosta potresa u svim tim odnosima. Mislim da nisu zapravo zakoni prilagođeni ovakvim situacijama, da uopće zakoni o lokalnoj samoupravi nisu prilagođeni direktnom izboru gradonačelnika. I sasvim sigurno mogu reći da ni u jednoj državi u Europi, u glavnom gradu gdje se direktno bira gradonačelnik, situacija nije ovakva", rekla je Holjevac. Apelirala je na Vladu da sredi zakone te da ostale zakone koji se ne tiču direktno lokalne samouprave prilagodi i onda ćemo, kako je rekla, imati puno manje problema.

Politička kriza

Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Danira Bilić (HDZ) rekla je da je mandat ove Gradske skupštine bio poseban s obzirom na činjenicu da su se SDP i njihov gradonačelnik nakon što su zajedno pobijedili na izborima tijekom mandata razišli u promišljanjima što je prouzročilo da je gradonačelnik Bandić čak izašao iz SDP-a. Tada je nastupila ta jedna politička kriza gdje se taj međusobni sukob bivših stranačkih kolega reflektirao i na rad izvršne vlasti i predstavničkih tijela u Gradskoj skupštini i nastale su neke stvari koje sigurno ne bi nastale da nje bilo tog sukoba i te političke krize, počevši od dječjih vrtića.

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Josip Kregar (Nezavisna lista) ocijenio je da je najbolje što je Skupština u svom radu imala bili trenuci u kojima su zaustavljeni neke smjele zamisli gradonačelnika Bandića kao primjerice da se izgradi garaža ispod HNK.

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL