Centar Jurja Bonačija: Baloni prijateljstva za djecu s najzahtjevnijim i višestrukim teškoćama u razvoju

Sredstvima prikupljenim u akciji bit će opremljena prostorijia za odgojno-obrazovni i rehabilitacijski rad s korisnicima u dobi od 12 do 21 godinu s najsloženijim teškoćama

 

Zahvaljujući donaciji i akciji "2000 balona prijateljstva", koja je u rujnu održana na splitskoj Zapadnoj obali, prikupljeno je 20 tisuća kuna, od čega je kupljen namještaj i opremljena nova prostorija u sklopu Odjela za odgoj i obrazovanje Centra Jurja Bonačija, koja je koncem prošlog tjedna predstavljena javnosti.

Kako je najavljeno, u toj će se prostoriji provoditi odgojno-obrazovni i rehabilitacijski rad s korisnicima u dobi od 12 do 21 godinu s najzahtjevnijim i višestrukim teškoćama u razvoju.

U akciji u rujnu Splićani su na Zapadnoj obali za šareni balon davali dobrotvorni prilog, a sav prikupljeni novac usmjeren je Centru Jurja Bonačija. To je bila druga dobrotvorna akcija, nakon prve godinu dana prije, kada su Splićani "nebo obojili" s tisuću šarenih balona.

Ravnateljica Centra Jurja Bonačija Snježana Čotić rekla je novinarima da su se njihovoj akciji "2000 balona prijateljstva" pridružili mnogi sponzori i građani, koji su im pomogli da opreme prostoriju koju su nazvali "Okruglica".

"Dvije tisuće balona je doletjelo do svoga cilja. Brojni su oni koji su nam pomogli u ovoj akciji. U ovoj će sobi svoje vrijeme provoditi desetak djece s višestrukim oštećenjima od kojih je njih pet u invalidskim kolicima. Naši su djelatnici na kreativan način osmislili kako urediti prostoriju, izraditi zavjese, urediti panoe. To je zajedništvo svih nas iz Centra Jurja Bonačija", rekla je Čotić.

Sljedeći projekt je uređenje smještajnog odjela za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili onu koja su na školovanju, a iz okolnih su mjesta, najavila je Čotić, dodajući da tu namjeravaju osmisliti igraonicu gdje bi se djeca poslijepodne mogla opustiti, pogledati televiziju i igrati se.

Voditeljica odgoja i obrazovanja Flora Gijevski rekla je da su njihovi učenici i korisnici novouređenom prostorijom dosta dobili jer je "zub vremena" učinio svoje.
"To je bitno za našu djecu, ne samo da bi se sigurno osjećala u okruženju, nego i zato da bi im se omogućilo da im čitav psihofizički razvoj ide u jednom smjeru i da maksimalno razviju svoje mogućnosti", rekla je Gijevski te dodala da će u "Okruglici" uživati djeca s najsloženijim teškoćama.
Hina