JUDO Barbara Matić osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Montpellieru

Barbara je u borbi za brončano odličje, u kategoriji do 70 kg, svladala slovensku predstavnicu Anku Pogačnik

Četiri judašice s medaljama.

 

Najbolja Hrvatska judašica Barbara Matić osvojila je brončanu medalju na Europskom prvenstvu koje se održavalo od 3. do 5. studenog 2023. godine u Montpellieru. Ovo joj je već četvrta medalja s kontinentalnih natjecanja za Matić, kada je u pitanju seniorski judo. sudjelovalo je 400 natjecatelja iz 46 zemalja.

Kako bi došla do borbe za broncu, Matić je morala odmjeriti snage s Irkinjom Rachel Hawkes, a potom i s bosansko-hercegovačkom reprezentativkom Aleksandrom Samardžić. Obje judašice pokleknule su pod njezinim udarcima. Barbara se u četvrtfinalu našla na tatamiju s kolegicom iz reprezentacije Larom Cvjetko. Matić i Cvjetko su se međusobno već borile na velikim natjecanjima, a posljednji put našle su se u finalu Svjetskog prvenstva održanom prošle godine u Uzbekistanu. Matić je tada bila bolja te osvojila zlatnu medalju, dok je Lara bila srebrna.

Matić je i ove godine bila bolja od Cvjetko, ali u polufinalu nije imala sreće kao u prijašnjim borbama - u pohodu na novo zlato zaustavila ju je Ruskinja Madina Taimazova.

Barbara je u borbi za brončano odličje, u kategoriji do 70 kg, svladala slovensku predstavnicu Anku Pogačnik.

- Mislim da sam sve borbe dobro odradila osim te polufinalne, žao mi je jer sam htjela u finale. Ovo je četvrta brončana medalja. Žao mi je polufinala, ali što je tu je, zadovoljna sam ipak s broncom. Poskliznula sam se na 'bananu', ali to je judo. Trener je bio ljutit, ja sam se smijala. Stvarno je brzo završilo, žao mi je što nije potrajalo da vidim kako stojim s njom. Da je malo duže trajalo, vjerojatno bi mi to malo lakše palo - kazala je Matić.

Laru je u repasažu porazila Nizozemka Sanne van Dijke, te je ona ovaj put ostala bez prilike da se bori za medalju.

- Završila sam turnir ranije nego što sam htjela. Dosta sam razočarana, jer znam da sam mogla puno bolje i stvarno sam htjela osvojiti tu medalju. Po nositeljima je da sam u četvrtfinalu morala na Barbaru. Niti jednoj od nas sigurno to nije bilo drago. Teška borba, nadala sam se da se mogu vratiti nakon te borbe u borbi za medalju, no nisam uspjela - kazala je Lara Cvjetko.

Osvojenom brončanom medaljom bio je zadovoljan i izbornik Hrvatske ženske judo reprezentacije Vladimir Preradović.

- Dojmovi su pomiješani, sretni i malo nesretni, ali kad se sve zbroji i oduzme, moramo biti zadovoljni. Osvojili smo četvrtu seniorsku medalju po redu, ispisali smo još jednom povijest. Kad pogledate Barbaru, ona je konstantno na vrhu, konstantno u finalnom bloku, konstantno u medaljama, teško je to održati. Nadamo se da ćemo to održati do kraja i da ćemo uhvatiti tu jednu medalju koja nam još nedostaje - kazao je izbornik ženske judo reprezentacije Vladimir Preradović, pritom misleći na onu najveći uspjeh koji jedan sportaš može postići, a to je naravno olimpijska medalja.

Trener Lare Cvjetko, Dragan Crnov, kazao je kako je ovo dobar rezultat, ali kako nije rezultat koji zadovoljava njihove apetite.

- U svakom slučaju dobar rezultat, ali ne ono što nas zadovoljava. Sjajno otvoren dan s dvije pobjede, no prerani susret s Barbarom Matić u četvrtfinalu. Nakon toga je i borba u repasažu došla jako brzo, nismo imali dovoljno vremena za raspraviti taktiku, za regeneraciju. To su dvije cure koje su fenomenalne, da su bile na različitim stranama, ne bih se čudio da su obje bile u finalu - istaknuo je Crnov.

U subotu su na ovom prvenstvu za Hrvatsku nastupile još dvije Judašice u kategoriji do 63 kg, Iva Obrvan i Katarina Krišto. Obrvan je u prvoj borbi savladala Turkinju Minel Akdeniz, ali ju je u idućoj borbi savladala nizozemska predstavnica Joanne van Lieshout. Katarinu Krišto je porazila zlatna olimpijka iz Tokija, Francuskinja Clarisse Agbegnenou.

Dodajmo kako se Barbara Matić trenutno nalazi na 5. mjestu svjetske rang liste u judu, dok Lara Cvjetko drži sjajnu 7. poziciju.

 

Borna Ferdo Vukojević

 

Povezane vijesti