MARATON NADE ZA SVIJET BEZ RAKA Terry Fox Run okupio 3000 građana na Jarunu

Najdugovječnija humanitarna trka, Terry Fox Run, dvadeset i četvrtu je godinu za redom na korak bliže ostvarenju svojega cilja - svijetu bez raka

Prizor s utrke.

 

Zagrebački Jarun ove je nedjelje okupio 3000 sudionika motiviranih sloganom ovogodišnjeg izdanja - 'Trčao si za nas, a sada mi trčimo za tebe'. Povratak trke na Jarun građanima je dao priliku da sunčano poslijepodne provedu u društvu svojih bližnjih - trčeći, hodajući, vozeći bicikl ili role, ali ovaj put motivirani višim ciljem i  nadom da koračaju u svijet u kojemu se ne umire od zloćudne bolesti.

Tradicija je to koja je započela u Kanadi, a nastavila se u zemljama diljem svijeta među kojima je i Hrvatska. Prije 24 godine pokrenuli su ju Kanadsko veleposlanstvo i Hrvatska liga za borbu protiv raka. Najveća je vrijednost ove akcije što su njezinu važnost prepoznali brojni građani te relevantne institucije.

- Iznimno smo ponosni što smo već 24. godinu za redom u Zagrebu. Terry Fox bio je Kanađanin koji je svojom pričom, hrabrošću  i predanošću inspirirao cijeli svijet, a njegova ostavština i dalje nastavlja pozitivno utjecati na svijet. Pomalo je nestvarno da je njegov san započeo prije čak 43 godine, a kada je prestao, okupio je cijeli svijet. Iako je izgubio svoju bitku s rakom, njegova je motivacija utjecala na pojedince koji su odlučili istu nastaviti baš danas na Jarunu - rekla je Nathalie Niedoba, zamjenica veleposlanice Kanade u Hrvatskoj i konzulica.

Terryjeva ostavština u prethodne 23 godine motivirala je više od 100.000 sudionika u Hrvatskoj, a nakon sportskog zagrijavanja, sudionike su pozdravili i motivirali brojni uvaženi gosti. Josip Pavić, izaslanik Ministarstva turizma i sporta i državni tajnik istaknuo je koliko je važno podržati ovakve plemenite radnje s naglaskom da se svatko od nas barem jednom u svojem okruženju susreo s ovom zloćudnom bolesti i fokusom na želju za minimiziranje takvih iskustava.

Tomislav Dulibić, izaslanik Ministarstva zdravstva, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministra Vilija Beroša istaknuo je važnost preventivnih pregleda kao ključ borbe protiv raka.

- Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva ulažu velike napore u borbi protiv raka kroz unapređenje preventivnih programa i ovim putem želim dodatno motivirati ljude da se što više odazivaju na preglede takvoga tipa kako bismo zaista ostvarili naš zajednički cilj - istaknuo je.

Luka Juroš, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba te pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, istaknuo je važnost zajedništva u borbi protiv raka.

- Zagreb je ponosan što može biti domaćin ovakvog događanja, a pogotovo što se utrka vratila na novi, bolji Jarun koji je već dugi niz godina mjesto obiteljskih i prijateljskih okupljanja. Današnje okupljanje je simbol onoga što svi zajedno možemo napraviti za borbu protiv raka - kaže Juroš.

Zabavno-glazbeni program vodio Alek El-kazal, a prije početka trke, posjetitelji događanja mogli su kupiti majice s vizualom akcije i uživati u glazbenom nastupu Nele u pratnji Darija Mihića na gitari i Brune Matić na bubnju, zbora Zagrepčanke i dečki i DJ-a Vedrana Cara. Doživljaj su upotpunile i poznate štrukle hotela Esplanade Zagreb te kanadske palačinke s javorovim sirupom, Mrav Burger, ali i i brojne druge gastronomske delicije.

Najveći donator ovogodišnjeg izdanja je Radiochirurgija Zagreb - specijalna bolnica koja se bavi dijagnostikom i liječenjem raka najmodernijim raspoloživim sredstvima uz moto da se rak može uspješno liječiti ako ga pravovremeno otkrijemo. Građanima su uputili poziv za sudjelovanje u nacionalnim programima prevencije raka i redovito obavljanje preventivnih pregleda jer je stvarna i ozbiljna briga o sebi i svojim najdražima ključna u pravovremenom otkrivanju bolesti i zajedničkom pobjedom nad njom!

Ovogodišnje hrvatsko izdanje Maratona nade ne bi bilo moguće i bez podrške Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Gradskog ured za obrazovanje sport i mlade te brojnih drugih donatora koji iz godine u godinu podržavaju projekt. Akcija je od ove godine bogatija i za novog donatora - IN2 grupu, jednu od vodećih IT tvrtki u Hrvatskoj.

Hrvatsko izdanje trke Terry Fox Run održava se u organizaciji agencije MPG, Veleposlanstva Kanade i Hrvatske lige protiv raka, u suorganizaciji s Zagrebačkim holdingom, u suradnji s hotelom Esplanade Zagreb i agencijom XOXO, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstva turizma i sporta.

 

Izvor: XOXO

 

Povezane vijesti