OSIJEK Svjetski kup u streljaštvu za osobe s invaliditetom

Povodom početka Svjetskog kupa u parasreljaštvu koji se održava od 4. srpnja do 13. srpnja u ponedjeljak je u prostorijama streljane Pampas održana press konferencija

 

Pred novinare je stao predsjednik hrvatskog streljačkog saveza Hubert Kišpal sa svim ostalim organizatorima ovog događanja.  Prvi se okupljenima obratio predsjednik hrvatskog streljačkog saveza Hubert Kišpal.

"Tradicionalno u Osijeku svake godine imamo značajno natjecanje pa nas tako i ove godine očekuje organizacija Svjetskog kupa u parastreljaštvu s 34 zemlje sudionika sa četiri kontinenta. To je dobra promocija Hrvatskog streljaštva, grada Osijeka u smislu našeg gostoprimstva i mogućnosti da organiziramo jedno takvo natjecanje. Vjerujem da ste sami svjesni da u današnje vrijeme nije jednostavno održavati takva natjecanja. Hvala onima koji su nam ukazali povjerenje da to možemo organizirati i vjerujemo da ćemo u tome biti uspješni. Zahvalio bih se i gradu Osijeku koji nas podržava u svim našim nastojanjima i promoviranju Hrvatskog streljaštva i grada Osijeka kao destinacije za streljaštvo općenito.

Nadam se da ćemo u ovih sedam dana koliko traje natjecanje zadovoljiti sve zahtjeve naših strijelaca, svih njihovih pratitelja i gostiju koji će nam doći i popuniti smještajne kapacitete, kako u gradu tako i u županiji te da ćemo svi skupa imati jednu lijepu priču i da će ova organizacija svim tim ljudima koji odu iz Osijeka svojim kućama ostati u lijepom sjećanju", istaknuo je predsjednik hrvatskog streljačkog saveza Kišpl.

Do sada su uspješno održana tri ovakva natjecanja 2015., 2017. i 2019. godine. Ove godine održava  se četvrto ovakvo natjecanje.  Sva natjecanja će se održati u dvorani Gradski vrt i u streljani Pampas.

Ovogodišnje natjecanje se održava na dvije lokacije, u Hrvatskoj i u dalekoj Koreji. Budući da Hrvatska ima bogatu sportsku povijest, pogotovo u organizaciji ovog natjecanja, nije čudno što je i ove godine čast da se organizira ovakvo natjecanje dopala upravo grad u srcu Slavonije.

Odgovorni za organizaciju ovog događaja kažu kako su jako sretni i počašćeni što mogu ugostiti parasportaše u svome gradu.  

„Svi moramo biti izuzetno ponosni jer ostvarivati rezultate u sportovima parasportaša je nešto što je izuzetno vrijedno i što trebamo cijeniti“,  rekao je direktor Športskih objekata grada Osijeka Robert Seligman.

Očekuje se da će na natjecanju biti prisutno oko 270 natjecatelja.

Kup se održava u dvije discipline, streljaštvo za slijepe osobe (malokalibarsko oružje puške i pištolja - 25 i 50 m ) te Para trap (zračno oružje - puška i pištolj).

"Borilište se nalazi na streljani Pampas, 50 metarska linija za disciplinu puške u tri stava i pištolj slobodnog izbora, odnosno 25 metarska liniju za pištolj. Ovdje se također gađaju  sva finala iz tih disciplina i to u posebnom dijelu za 25 i 50 metara. Sljedeće borilište je trap, znači leteće mete na tri piste, borilište u dvorani gradski vrt gdje se gađa sa zračnim oružjem, puškom i pištoljem te sva finalna natjecanja iz tih disciplina. Posebnost ovog natjecanja je što po drugi puta imamo natjecatelje kao slijepe i slabovidne osobe koje ne vide metu i ne vide ciljnike, ali imaju poseban uređaj koji svjetlosno zvučnim signalima omogućava nišanjenje i postizanje izuzetno dobrih rezultata", pojasnio je Petar Plavčić, inače član organizacijskog odbora GSD Osijek 1784.

U prva dva dana natjecanja natjecatelji će proći liječničke preglede, kao i tehničku kontrolu opreme, dok samo natjecanje kreće sedmog,  odnosno završava 12. srpnja.

Nakon ovog natjecanja, Osijek će biti domaćin i Europskom prvenstvu Skeet-u i Trapu.