FESTIVAL ŠPORTA OSOBA S INVALIDITETOM Podijeljene medalje u URIHO-vim sportskim prostorijama

Kruna Festivala športa za osobe s invaliditetom 'URIHO 2022', koji je održan u organizaciji Športskog društva osoba s invaliditetom URIHO (ŠDOI URIHO), obilježena je završnom svečanošću te podjelom zlatnih medalja

Prizor sa svečanosti.

 

Ovogodišnji športski susreti okupili su mnoštvo sportaša/ica s invaliditetom iz Hrvatske i Slovenije.

Predsjednica ŠDOI URIHO Jadranka Blagus je prije početka dodjele medalja održala uvodni govor.

Uslijedila je dodjela medalja, uz moderatorsku palicu Jadranke Blagus i prezentaciju trenerice Ivane Knežević Šambić.

Rezultati koje su postigli sportaši/ce s invaliditetom zaslužuju da budu posebno navedeni redom kojim su dodjeljivane nagrade.

Kategorija nogomet, državni prvaci 2022.: Zvonimir Bralić, Vlado Matijević, Marija Matuzić, Nikola Horvan, Danijel Šetrajčić, Filip Botica, Saša Brkić, Tomislav Blažević.

Kategorija stolni tenis, državni prvaci 2022.: Goran Veljković, Gordana Krupski, Tomislav Blažević, Nikola Horvan, Danijel Šetrajčić, Filip Klafurić, Martin Pendel, Nino Baša, Đurđica Mrkonja, Helena Dretar Karić, Jadranka Blagus, Marija Dujmović, Valentina Orečić, Ivica Lauter, Josipa Debanić, Brana Vujnović, Ivana Bečko, Snježana Ivčević, Dino Mikrut, Nikol Bulešić, Saša Brkić, Mato Rašić, Tomislav Špalj, Vid Komar, Tomislav Mahin, Sanda Vidović, Ivana Medvidović, Nada Montag, Ivana Knežević Šambić, Tin Žunić, Matija Kos.

Kategorija pikado, žene: Gordana Semper, Linda Subošić, Ivana Bečko, Gordana Ilić, Marina Štimac.

Kategorija pikado, muškarci: Danijel Šetrajčić, Saša Brkić, Tomislav Blažević, Kristijan Vincek.

Kategorija pikado, poslodavci: ravnateljica Sanja Major, Ljubo Bakula, Marijan Rafaj, Zoran Mihajlović.

Kategorija pikado, radnici: Nada Montag, Mirjana Jurčec, Danijel Šetrajčić, Dario Tomašegović.

Kategorija viseća kuglana: Sanda Vidović, Gordana Semper, Nada Montag, Gordana Ilić, Ivana Bečko.

Kategorija šah: Domagoj Glažar, Krsto Kovačević, Radoslav Čosić, Muris Isić.

Kategorija boćanje: Jasna Škrabo, Jelena Perković, Lorena Dugić, Nikolina Bebe, Marija Belas, Marko Einbuchler, Petar Čigir, Josip Karivan, Magdalena Jelinčić, Lucija Tonković, Sandra Meić, Kruno Crljić, Filip Bosak, Ivan Budak, Darija Šulekić, Katarina Strunjak, Silvana Strunjak, Nikica Trbović, Katarina Medaković, Tea Gatačkić.

Kategorija kuglanje: Zoran Mihajlović, Kruno Galin, Brane Milešević, Antun Štimac.

Cvijeće su dobile Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, nova ravnateljica URIHO-a Sanja Major, kao i neke djelatnice URIHO-a.

Zahvalnicu je posebno dobio Josip Držaić, za dugogodišnji rad u URIHO-u i veliki doprinos u razvoju cjelokupnog rada te ustanove, a posebno u sportu.

Držaić, bivši ravnatelj Ustanove URIHO omiljen među svojim djelatnicima, a sada dopredsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora i predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, dočekan je velikim pljeskom. Pozdravio je sve prisutne i zaželio svima sve najbolje povodom blagdana.

Kako je taj dan ujedno bio i rođendan Jadranke Blagus, svi prisutni na čelu s Držaićem su joj i čestitali, a on joj je predao poseban poklon u ime dugogodišnjeg prijateljstva i poslovne suradnje.

Prizor sa svečanosti.Potom je sve prisutne pozdravila nova ravnateljica Sanja Major, koja je čestitala svima i osvrnula se na svoju kratku sportsku prošlost - bila je taekwondoašica.

Svou podršku došla je dati i saborska zastupnica Ljubica Lukačić, pomoćnica ravnateljice Ustanove URIHO i saborska zastupnica.

- Izglasan je novi Zakon o sportu, prema kojem će svi sportaši s invaliditetom biti izjednačeni sa zdravim sportašima. Više neće biti, kao što je do sada bilo, da na svjetskim prvenstvima olimpijci dobiju naknade, a paraolimpijci ništa. Sada su svi izjednačeni u svim naknadama za osvojene medalje. To je ono što smo očekivali. Ostalo je još kako isfinancirati sportaše na lokalnoj razini - rekla je Lukačić, koja je rekla da joj je jako drago za sve postignute rezultate sportaša/ica.

Navela je da lokalne zajednice obično nemaju dovoljno novaca, ali će se u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom pokušati sve to regulirati. Istaknula je da su iz Europske unije rekli da imaju oko 6 do 7 milijuna eura za financiranje sportaša s invaliditetom, koje treba raspodijeliti u narednom razdoblju. Sretna je što je sport za osobe s invaliditetom napokon došao na razinu na kojoj treba biti.

Osvrnula se i na glasine da će neke osobe ostati bez asistenata, međutim istaknula je da to nije točno.

Festival športa 2022. je ovom svečanošću završio, a bio je dio svečanog obilježavanja 76 godina postojanja i mukotrpnog rada URIHO-a.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti