UIR ZAGREBA Predavanje 'Specifični ugovori o raspolaganju imovinom za života'

Nadamo se da ćemo edukacijom uspjeti smanjiti broj zloupotreba povjerenja osoba treće životne dobi pri sklapanju ugovora kojima raspolažu svojom imovinom tijekom života, izjavila je predsjednica UIR Zagreba Nada Vorkapić

Potpisivanje dokumenta, ilustracija.

 

Savjetnica iz Udruge invalida rada Zagreba Ivana Unger održat će u sklopu projekta 'Zdravi i sigurni na kubik' predavanje pod  nazivom 'Specifični ugovori o raspolaganju imovinom za života', u srijedu, 12. listopada 2022., s početkom u 16,00 sati, u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, na adresi Zagrebačka ulica 37.

- Veliko nam je zadovoljstvo održati edukacijsko predavanje za građane Velike Gorice i njezine okolice. Nadamo se da ćemo na taj način uspjeti smanjiti broj zloupotreba povjerenja osoba treće životne dobi pri sklapanju ugovora kojima raspolažu svojom imovinom tijekom života - izjavila je Nada Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba.

Iz udruge su najavili da će na predavanju biti pojašnjeno što je ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, a što je ugovor o darovanju, tko može sklopiti te ugovore, što može biti predmet tih ugovora, koje su pravne posljedice sklapanja takvih ugovora i kada nastupaju, koji je propisani oblik za navedene ugovore, mogu li se raskinuti ti ugovori i koje su razlike između tih ugovora.

Inače, projekt UIR Zagreba 'Zdravi i sigurni na kubik' odobren je u okviru Javnog poziva za dodjelu financijskih potpora za programe/projekte udruga iz područja socijalno-humanitarne i zdravstvene djelatnosti te braniteljskih udruga od interesa za grad Veliku Goricu u 2022. godini.

Projekt je usmjeren na osobe s područja grada Velike Gorice, koje imaju rješenje o invaliditetu ili o stupnju tjelesnog oštećenja, a organiziran je u vidu dvije aktivnosti: rekreacijsko plivanje i individualna pravna savjetovanja. Rekreacijsko plivanje se provodi na Gradskom bazenu Velike Gorice u određenom terminu, dok se individualna pravna savjetovanja provode u prostorijama UIR Zagreba ili u domu osobe s invaliditetom koja je teško pokretna ili nepokretna. Obje su aktivnosti besplatne za članove UIR Zagreba s područja grada Velike Gorice i okolice i za sve osobe s invaliditetom ili tjelesnim oštećenjem s istog područja.

Iz udruge podsjećaju da, prema zadnjem Izvješću o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, podaci na dan 1. rujna 2022. navode da je na području Velike Gorice bilo 8.457 registriranih osoba s invaliditetom, odnosno 1,4 posto ukupnog broja osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Napomenimo i to da UIR Zagreba na dan 5. listopada 2022. ima 340 evidentiranih članova s područja Velike Gorice i okolice, odnosno 4,02 posto ukupnog broja registriranih osoba s invaliditetom na području Velike Gorice, a od kojih je njih otprilike 80 posto treće životne dobi.

Za obje su aktivnosti obvezne prethodne prijave koje se mogu odraditi osobno u prostorijama UIR Zagreba, Nova cesta 86, Zagreb, putem telefona: 01/482-9119, 01/482-9392 ili e-pošte: uir@uir-zagreb.hr.

Ulaz je besplatan za sve zainteresirane građane Velike Gorice i okolice.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti