Paljenjem svijeća diljem Hrvatske odaje se pijetet žrtvi Grada heroja

Iz Vukovara je u Zagreb stiglo i svjetlo mira koje je u lampašu položeno na vrhu stupa usred križa formiranog svijećama, koje su zapalili učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i podigli transparent s porukom "I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar!" prema stihu iz pjesme Vladmira Kočiša Zeca koji ju je i otpjevao okupljenima

U spomen na 22. obljetnicu stradanja Vukovara duž cijele zagrebačke Ulice grada Vukovara zapaljene su svijeće, kao i na platou kod Hrvatske bratske zajednice u obliku križa i imena grada heroja, a održan je prigodni komemorativni program uz jedinstvenu poruku "Zapamtite Vukovar!
Iz Vukovara je u Zagreb stiglo i svjetlo mira koje je u lampašu položeno na vrhu stupa usred križa formiranog svijećama, koje su zapalili učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i podigli transparent s porukom "I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar!" prema stihu iz pjesme Vladmira Kočiša Zeca koji ju je i otpjevao okupljenima. Pridružili su im se brojni građani paleći svijeće, odavanjem počasti minutom šutnje, uz zvuke mirozova te u molitvi.

Okupljenima se u ime organizatora skupa obratio ratni veteran 148. brigade HV-a Boris Vukadinović, koji jei staknuo kako se prisjećamo žrtve i stradanja Vukovara i njegovih građana i svih onih koji su ga branili od velikosrpske agresije. Među njima oko 1300 poginulih i oko 4000 ranjenih te brojnih nestalih i zatočenih u logorima.

Vukovar je branilo 1800 hrabrih branitelja iz cijele Hrvatske i iseljeništva protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja od kojih su mnogi u toj borbi i dali svoje živote, ali će zauvijek ostati u našim uspomenama, poručio je Vukadinović. U Vukovar smo se vratili, jer se ujedinjene i složne Hrvate nikada pobijedit' ne može, jer Vukovar je Hrvatska, a Hrvatska je Vukovar, naglasio je. Podsjetio je i na stradanje mještana i branitelja Škabrnje koje također dogodilo na sutrašnji dan prije 22 godine "u napadu velikosrpskog ludila".

Duž Ulica grada Vukovara i Ulicom hrvatske bratske zajednice prošla je, uz policijsku pratnju, i kolona motociklista s hrvatskim obilježjima.

Komemoracija je održana u organizaciji Kluba veterana trnjanske 148. brigade HV-a, a sudjelovale su postrojbe Hrvatske vojske, policije, kadeti Hrvatskog vojnog učilišta, vatrogasne postrojbe i mnoge druge.

Među brojnim okupljenima bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je potvrdio sutrašnji dolazak u Vukovar na komemoraciju, rekavši novinarima kako se danas istodobno osjeća tužno i ponosno. Odgovarajući na novinarski upit o zbivanjima u i oko Vukovara rekao je kako je dosta podjela te da bi svi trebali biti zajedno, upitati se i preispitati koliko su pridonijeli podjelama.

"Ne treba samo deklaratorno pozivati na zajedništvo, nego treba i činiti da se ono ostvari", poručio je Bandić.

Pijetet žrtvi Grada heroja odaje se diljem Hrvatske. Tako su Varaždinci na gradskom trgu lampionima ispisali ime Vukovara, dok su Osječani svijeće palili uz ulicu koja nosi ime Grada heroja. Silčnu počast Vukovaru odali su i Splićani te brojni hrvatski gradovi.

In-Portal / Hina

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL