DOBRA VIJEST Adidas se zalaže za veću inkluziju sportaša s invaliditetom

Trčanje mi je promijenilo život, ali sada želim da svi poput mene vide da je to moguće i za njih, kaže Chris Nikić, osoba s Down sindromom

Chris Nikić

 

Paraolimpijce, poznato je, dočekuje neusporedivo manji medijski prostor od sportaša bez invaliditeta. Zaboravi zlato, medalje i rekorde - koje su i hrvatski paraolimpijci brali kao jagode - medijski 'nisi tržištan', dakle čitan. Paraolimpizam tek je jedna vinjeta u svijetu sporta, ništa više.

No postoje i neke nove inicijative koje žele izjednačiti mogućnosti sportaša s invaliditetom i onih bez. Hvale je vrijedna, naime, kampanja koju je pokrenula tvrtka Adidas.

S novom kampanjom Adidas poziva maratonce da se uključe u borbu za osobe Down sindromom - za neurorazličite trkače na glasovitom Bostonskom maratonu.

Jedna od zvijezda rečenog maratona bit će Chris Nikić, hrvatskih korijena maratonac, na Bostonskom maratonu 18. travnja, kažu iz Adidasa.

Nikić je 2020. godine postao prva osoba s Down sindromom koja je završila utrku Ironman. Nikić je predstavljen u Adidasovom videu koji promovira kampanju marke sportske odjeće Runner 321, koja potiče razvoj sporta osoba s invaliditetom.

Kampanja je također, vele iz Adidasa, usmjerena na pomoć osobama s invaliditetom da vide sebe u mainstream sportu, nešto za što nije bilo suvislih strategija. Veliki je to posao pred Adidasom, no dobra je tu volja, sportaši s invaliditetom mogu računati na ovu korporaciju.

- Trčanje mi je promijenilo život, ali sada želim da svi poput mene vide da je to moguće i za njih - kaže Nikić.

- Chris Nikić inspiracija je mnogima. Dokazao je da ništa nije nemoguće i biti prva osoba s Downovim sindromom koja je završila Ironman triatlon - rekao je Chris McGuire, potpredsjednik sportskog marketinga u Adidasu.

- Nadamo se da će nam se i drugi pridružiti kako bismo stvorili veću zastupljenost i uključenost u mainstream sportskim natjecanjima kako bi svi sportaši, poput Chrisa, mogli uistinu vidjeti sebe u pravom svjetlu.

Hrabrost i trijumf volje, poručuje nam Chris Nikić. Sve ostalo sporedno je i stvar karaktera, Vjera je bitna.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti