BOĆANJE Održan prvi prvenstveni turnir pojedinačnog prvenstva Hrvatske

U sklopu turnira održana promocija Erasmus+ sport projekta 'Osmosis'

Prizor s dodjele medalja.

 

Tijekom proteklog vikenda, u sportskoj dvorani u Novom Jelkovcu, održan je prvi prvenstveni turnir pojedinačnog prvenstva Hrvatske u boćanju osoba s invaliditetom.

Na turniru je nastupilo 38 igračica igračica i igrača iz 11 klubova, koji su odigrali ukupno 80 utakmica.

Kao i na prošlogodišnjim turnirima, kada se po prvi put igralo po novom, turnirskom sustavu, nije nedostajalo uzbuđenja i iznenađujućih rezultata.

Iako je upisala i iznenađujući poraz na početku turnira od Nike Kajkića iz BKCDP Varaždin, reprezentativka i 6. igračica svijeta Dora Bašić iz BK ‘Dan’ ZOSI iz Slavonskog broda na kraju je osvojila prvo mjesto, pobijedivši u finalu svog reprezentativnog kolegu i 13 igrača svijeta Martina Frkovića iz BK OSI DDZ ‘Željko Klepač’ - URIHO. Treće mjesto osvojio je Zoran Peruško iz BKOSIŽ ‘Istrijana’.

U prvoj ligi BC2 kategorije najuspješniji je bio MIlorad Kružić iz BK OSI ‘Pulac’ iz Rijeke, koji je u finalu bio uvjerljiv protiv novaka u 1. ligi, Mateja Pernara iz BK ‘Nada’ iz Požege, dok je treće mjesto osvoji reprezentativac Marko Turković iz BK OSI ‘Marijan Dobrinčić’ iz Velike Gorice.

U drugoj ligi najveće iznenađenje priredio je Božidar Mašić iz BKCDP Varaždin, koji je na svojem prvom turniru došao do finala, gdje ga je, na kraju, zaustavio Dennis Jakus iz BK OSI ‘Pulac’. Treće mjesto osvojio je iskusni povratnik u boćanje Marino Vukušić iz BK OSI ‘Sv. Duje’ iz Spita.

U BC3 kategoriji ovaj put najspješnije su bile djevojke - prvo mjesto osvojila je Danijela Mataija iz BK OSI ‘Pulac’, dok je druga bila mlada reprezentativka Dora Lovrić iz BK OSI ‘SV. Duje’. Višestruki prvak i reprezentativac Marko Arambašić iz BK OSI DDZ ‘Željko Klepač’ - URIHO ovaj put bio je treći.

Nikakvo iznenađenje u BC4 kategoriji nije dozvolio paraolimpijac Davor Komar iz BKOSIŽ ‘Istrijana’, koji je u finalu pobijedio Miroslava Matića iz BK OSI ‘Pulac'. Treće mjesto, pobjedom nad klupskom i reprezentativnom kolegicom Anamarijom Arambašić, osvojio je Damir Juren iz BK OSI DDZ ‘Željko Klepač’ - URIHO.

Sljedeći prvenstveni turnir na rasporedu je u svibnju u Splitu, no prije toga očekuje nas međunarodni turnir World Boccia Intercontinental Challenger, koji će se od 2. do 10 travnja održati u Zagrebu, a na kojem će nastupiti devetero naših igračica i igrača, kao i Svjetski kup u Rio de Janeiru, na kojega putuju Dora Bašić, Anamaria Arambašić i Davor Komar.

U sklopu turnira održana je i promocija Erasmus+ projekta ‘Osmozis’, kojeg Hrvatski savez boćanja za osobe s invaliditetom (HSBI) provodi u suradnji s partnerskim organizacijama iz Poljske (koji su i voditelji projekta), Bugarske, Estonije, Latvije i Sjeverne Makedonije. Cilj projekta iskorištavanje je moći sportskog marketinga kao inovativnog pristupa za povećanje socijalne uključenosti i jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom te podizanje svijesti u području invaliditeta i pozitivnoj ulozi sporta.

 

Tomislav Bunjevac

 

Povezane vijesti