SVI NA ŠAH, ODMAH Sjevernoamerički šahovski kup za djecu i odrasle s invaliditetom

Misija neprofitne organizacije je prikupljanje novca i podizanje svijesti o mogućnostima šaha za osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama u razvoju

Šah, ilustracija

 

Inkluzija djece s teškoćama u razvoju kroz igranje šaha, zvuči li vam to pomalo neobično? Netko neupućen na ovu bi vijest samo odmahnuo rukom, no stručnjaci tvrde da se u ovoj ideji krije više nego dobra terapija za mališane iz spektra. Razvoj motorike, kombinatorika i misaone egzibicije tek su neki od blagodati za tu djecu.

Ovo je uvod u priču o prvom sjevernoameričkom šahovskom kupu za djecu s teškoćama u razvoju koji će ovog ljeta debitirati u Denveru zahvaljujući 17-godišnjem šahovskom prvaku Griffinu McConnellu, njegovom ocu Kevinu McConnellu i njihovoj neprofitnoj organizaciji. Turnir, koji će se održati od 21. do 26. lipnja u Denver Tech Centeru, otvoren je za igrače mlađe od 20 godina koji žive u SAD-u, Kanadi ili Meksiku.

Griffin, državni prvak u šahu koji je osoba s invaliditetom, i njegov otac vode turnir preko svog ChessAbilities Inc. koji su pokrenuli prije nekoliko mjeseci.

- Svatko s bilo kojom vrstom invaliditeta, od blagog do teškog, ima pravo sudjelovati na turniru - rekao je Kevin.

- Misija neprofitne organizacije je prikupljanje novca i podizanje svijesti o mogućnostima šaha za osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama u razvoju.

- Želimo da osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama sudjeluju u ovom odvojenom, ali ravnopravnom turniru kako bismo im mogli dati alate i informacije za mogućnosti igranja šaha koliko god žele na redovitim turnirima 'izvan ploče' - rekao je Kevin.

Ideja za stvaranje ChessAbilities nastala je nakon što je Kevin pitao članove Američkog šahovskog saveza planiraju li organizirati šahovsko prvenstvo za igrače s invaliditetom, te mu je rečeno da organizacija to neće učiniti jer ne vjeruje u odvojene, već ravnopravne turnire.

Ravnopravnost se, gle čuda, ponekad događa kad tražiš da budeš različit. U glavama nekih ljudi to je apsurd o različitosti, u šahu je to jedno od rješenja za inkluziju.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti